Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата протестира “домашния арест” на Маринела Арабаджиева, иска я зад решетките

Спецпрокуратурата протестира “домашния арест” на Маринела Арабаджиева, иска я зад решетките

Defakto.bg

След като вчера специализираният съд измени задържането на Маринела Арабаджиева с “домашен арест”, днес спецпрокуратурата е протестирала това определение.

Маринела Арабаджиева, снимка Нова тв

Първата инстанция се е произнесла в закрито заседание, мотивът за замяна на най-тежката мярка е влошеното здраве на Арабаджиева. Според спецпрокуратурата обаче тя можела да бъде лекувана в килията, а през лятото била отказала на прокурор настаняване за терапия в болница “Лозенец”.

Маринела и Ветко Арабаджиеви бяха обвинени за органидирана група за данъчни престъпление и пране на пари. До обвиненията се стигна, когато те не бяха в България и миналата година бе пусната европейска заповед за арест. През март съпрузите бяха задържани край Барселона, испански съд разреши екстрадицията първо на Ветко, после и на Маринела. А у нас прокуратурата арестува сина им Вълчо.

Прокурорското съобщение:

“На 18 септември 2019 г. Специализираният наказателен съд измени в закрито заседание мярката за неотклонение от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“ на обвинената за участие в организирана престъпна група за данъчни
престъпления и пране на пари Маринела Арабаджиева.
Съдебният състав прие, че е налице обосновано предположение Арабаджиева да е извършила престъпленията, за които са й предявени обвинения, както и, че опасностите да се укрие и да извърши друго престъпление са налице.
Определението си за изменение на мярката първоинстанционният съд мотивира единствено с влошеното й здравословно състояние.
Днес, 19 септември 2019 г., Специализираната прокуратура внесе в съда протест срещу въпросното определение. Мотивите на прокуратурата за това са два.
Резултатите от последната съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Арабаджиева сочат, че тя може да пребивава в условията на следствения арест.
Във връзка с констатираните й заболявания, с постановление от 28 юли 2019 г., наблюдаващият прокурар е разпоредил Арабаджиева да бъде настанена за терапия в болница „Лозенец“ (бившата Правителствена болница) с оглед адекватното й лечение. Тя обаче е отказала в собственоръчно написана декларация”.

About De Fakto

Проверете също

Може ли да се облага превишението на разходите над приходите при “обикновена” ревизия на граждани, ще тълкува ВАС

НАП не може да начислява данъци за разходи, категоричен е Висшият адвокатски съвет Любопитен и …

Съдът на ЕС: Достъпът до трафичните данни е разрешен само по дела за тежка престъпност и сериозни заплахи за сигурността

Достъпът, за целите на наказателни разследвания, до съвкупност от данни от електронни съобщения за трафика …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.