Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата протестира „домашния арест“ на Маринела Арабаджиева, иска я зад решетките

Спецпрокуратурата протестира „домашния арест“ на Маринела Арабаджиева, иска я зад решетките

Defakto.bg

След като вчера специализираният съд измени задържането на Маринела Арабаджиева с „домашен арест“, днес спецпрокуратурата е протестирала това определение.

Маринела Арабаджиева, снимка Нова тв

Първата инстанция се е произнесла в закрито заседание, мотивът за замяна на най-тежката мярка е влошеното здраве на Арабаджиева. Според спецпрокуратурата обаче тя можела да бъде лекувана в килията, а през лятото била отказала на прокурор настаняване за терапия в болница „Лозенец“.

Маринела и Ветко Арабаджиеви бяха обвинени за органидирана група за данъчни престъпление и пране на пари. До обвиненията се стигна, когато те не бяха в България и миналата година бе пусната европейска заповед за арест. През март съпрузите бяха задържани край Барселона, испански съд разреши екстрадицията първо на Ветко, после и на Маринела. А у нас прокуратурата арестува сина им Вълчо.

Прокурорското съобщение:

„На 18 септември 2019 г. Специализираният наказателен съд измени в закрито заседание мярката за неотклонение от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“ на обвинената за участие в организирана престъпна група за данъчни
престъпления и пране на пари Маринела Арабаджиева.
Съдебният състав прие, че е налице обосновано предположение Арабаджиева да е извършила престъпленията, за които са й предявени обвинения, както и, че опасностите да се укрие и да извърши друго престъпление са налице.
Определението си за изменение на мярката първоинстанционният съд мотивира единствено с влошеното й здравословно състояние.
Днес, 19 септември 2019 г., Специализираната прокуратура внесе в съда протест срещу въпросното определение. Мотивите на прокуратурата за това са два.
Резултатите от последната съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Арабаджиева сочат, че тя може да пребивава в условията на следствения арест.
Във връзка с констатираните й заболявания, с постановление от 28 юли 2019 г., наблюдаващият прокурар е разпоредил Арабаджиева да бъде настанена за терапия в болница „Лозенец“ (бившата Правителствена болница) с оглед адекватното й лечение. Тя обаче е отказала в собственоръчно написана декларация“.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.