Последни новини
Home / Законът / АИКБ с ново предложение: Първите 3 дни от болничните да са за сметка на работника

АИКБ с ново предложение: Първите 3 дни от болничните да са за сметка на работника

Defakto.bg

Изненадващ изход от проблема с фалшивите болнични предлага АИКБ  – поне първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника  по примера на някои  европейски страни, в които плащането се забавя от 1 до 7 дни.  Това обявиха представители на работодателската организация по БНР.  Преди време от АИКБ предложиха първите три три да не се плащат изобщо.

За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични,  сочат  данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ),  която днес е домакин на дискусия по проблема, на която е поканен и главният прокурор Сотир Цацаров.

50 млн. лв. годишно се изплащат от бизнеса като обезщетения за фалшиви болнични листове. Още 150 млн. лв. се изплащат от Националния осигурителен институт, сочат работодателите.

Според Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал  нормативната уредба поощрява използването на тази възможност  за  последните  7 години размерът на обезщетенията се удвоява..  „От 1,350 млн. болнични листа през 2012 г. до 2,750 млн. болнични листа през 2018 г. Това удвояване на броя на болничните не се дължи само на влошения здравен статус на населението или на застаряващото население. Има злоупотреби с болнични листове“, обясни Иванов.

Според него има занижен  контрол от страна на Министерството на здравеопазването и НОИ за правомерността на издаване на болнични, както и липсата на наказания:

„Това се явява една златна среда за развиване на тази дребна корупционна практика“, заяви Иванов пред БНР.

„С 30% например нарастват болничните в петък, ако в четвъртък е национален празник“, коментира и  председателят на асоциацията Васил Велев и подчерта, че така хазната се ощетява с около 400 млн. лева годишно.  „Това е кражба всъщност. Този, който симулира болест, а в същото време е на плажа или пък си прибира овощната градина, той краде от колегите си“, категоричен бе Велев.

Социалният министър отхвърли предложенията на работодателите първите три дни да се поемат от работниците, като  „социално неприемливи“.  Той предложи друго:  „Да се ограничи и съкрати периода, в който личните лекари могат да издават един болничен лист.  Сега е до 14 дни непрекъснат. Мисля, че във времето назад е имало до 7 дни, както и общата продължителност, която личният лекар може да издава в рамките на една година – до 40 дни“.

В сряда парламентарната комисия запази сегашния  режим на изплащане на болничните, според който  първите три дни от тях се  изплащат от работодателите.  Това стана след като депутатите отхвърлиха законопроект на „Воля“, според който работодателите трябва да бъдат освободени от това задължение и НОИ да поемие изцяло болничните.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Един коментар

  1. Сега българската централна банка е с неправилно държавно прилагане на лева. При допускане на фаталната банкова грешка, колкото повече е националния икономически растеж – толкова щетите са по-много и общественото здравеопазване е с повече проблеми.
    Устойчивият успех на обществено здравеопазване е възможен, когато централната банка осъществява правилно държавно прилагане на пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.