Последни новини
Home / Законът / Втора порция „разкрития“ за „шпионажа“ на шефа на „Русофили“: Прокуратурата публикува договори за паметни знаци, реклама и медиен мониторинг

Втора порция „разкрития“ за „шпионажа“ на шефа на „Русофили“: Прокуратурата публикува договори за паметни знаци, реклама и медиен мониторинг

Defakto.bg

Специализираната прокуратура предостави на публиката нова порция „информация“ от разследването за шпионаж срещу шефа на „Русофили“ Николай Миланов.

На 12 септември държавното обвинение разпространи докладна записка на Малинов (на руски език), с възгледите му за славянската идентичност и геополитиката. Днес ни сюрпризира с договори за реклама, изработване на паметни знаци, медиен мониторинг и „експертиза“ на мобилния телефон на бившия главен редактор на „Дума“Юрий Борисов – чийто дом беше тарашен, журналистът отведен с белезници, а после се оказа обикновен свидетел. Плюс „онази“ докладна, но вече преведена на български език.

И тогава, и сега, публикуването на поверителните по закон материали от досъдебното производство, се обяснява с „големия обществен интерес“. И, разбира се, с разрешението на „наблюдаващ прокурор“.

Публикациите вероятно удовлетворяват нечия любознателност, но отново оставят без отговор основния въпрос по това гръмко разследване: къде е „шпионажът“? Николай Малинов е обвинен „за това, че на неустановена дата през януари 2014 г. до 03.07.2019 г., на територията на Република България, се поставя в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин, като не е извършил деяние по предходния член – престъпление по чл.105, ал.1, пр.2  от НК“, ни напомниха и днес от прокуратурата.

Текстът на чл. 105, ал. 1 НК гласи: „Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години“. Правници, позовавайки се на доктрината, обаче са категорични – що е шпионаж и шпионин, се определя в чл. 104 НК и това престъпление винаги е свързано с предаването на държавна тайна. Специалната хипотеза на чл. 105 е част от проявите на шпионството, което не отменя генералното условие, за да е налице то.

Това очевидно ще е и основният проблем пред съда, но когато и ако се стигне до съд. Засега „господарят“ на досъдебното производство действа, както „прецени “ (по израза на кандидата за главен прокурор).
Съобщението:

Предвид големия обществен интерес относно хода на досъдебното производство за шпионаж,  водено срещу Николай Малинов, Специализираната прокуратура предоставя допълнителна информация по случая:

Досъдебното производство е образувано на 09.07.2019 г. по реда на чл.212, ал.1 от НПК

Към настоящия момент по разследването са проведени множество процесуално – следствени действия: разпитани са свидетели; извършено е претърсване, изземване и личен обиск; изготвени са две компютърно – технически експертизи; събрани са относими към предмета на доказване справки и документи.

На 10.09.2019 г. Николай Малинов е привлечен в качеството на обвиняем  за извършено престъпление по чл. 105, ал.1, пр.2 от НК. Определена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 50 000 лева, която е внесена от обвиняемото лице.

На 12.09.2019 г., с разрешение на наблюдаващия прокурор, Прокуратурата на Република България разгласи докладна записка на руски език, изготвена от обв.Николай Малинов, в която в качеството на председател на „Национално Движение Русофили“ в Република България е изложил вижданията си за геополитическа преориентация на България и стратегия чрез която същата да бъде постигната. Прокуратурата публикува и документи, касаещи „КТБ“ АД, „ДУНАРИТ“ АД и „ЕМКО“ ЕООД.

Водени от разбирането, че българските граждани имат право на информация, което е тяхно конституционно право, представяме друга част от събраните по делото доказателства – приобщен екземпляр на докладната записка на български език, ведно с приложенията към нея, както и други документи, имащи пряко отношение по случая.

Разгласяването на материали от досъдебното производство е разрешено по реда на чл.198 от НПК.

Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази.

Специализираната прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство“.

„Доказателствата“

Този път огласените документи са общо пет, желаещите могат да се запознаят с тях на сайта на ПРБ.

Най-общо, първият документ е договор за дарение от 2013 г. „Бромак“ дарява на „Русофили“ 31 515 евро за изработване на 22 паметни знаци „Самарски кръст“ като юбилеен знак за връчване в чест на 135 годишнината от Освобождението.

Вторият е договор за изпълнение на услуги от декември 2013 г.  между федералното научно бюджетно учреждение „Руски институт за стратегически изследвания“, представляван от Леонид Решетников и фирма (заличена, като лична данна) на Николай Малинов за търсене, подбор, обработка и предоставяне по електронна поща на репортажи, журналистически коментари, анализи, статии, анкети и др., отразяващи теми и аспекти на външната и вътрешната политика на България, Балканските страни и ЕС. Договорът е за януари-ноември 2014 г. Цялостното изпълнение е калкулирано на 2 200 000 рубли  (по днешен курс около 30 000 евро, по сметки на Де факто, прокуратурата не сочи валутна равностойност). Договарят и конфиденциалност.

Третият е преведената на български докладна.

Четвъртият – компютърно-техническа експертиза на мобилен телефон, иззет на 9 септември тази година. Задачата е била да се свали цялата информация, свързана с „Русофили“, РИСИ, Дружество за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел“ и три фирми. Дисплеят на телефона е спукан в горната половина, четем. Той очевидно е на Юрий Борисов. В крайна сметка се цитират няколко разговора в социалната мрежа.

Последният документ е споразумение за предоставяне на услуги от 10 февруари 2015 г. между закритото – не в смисъл на вече несъществуващо – акционерно общество „Издателство „Российская газета“, представлявано от Евгений Манасиков и издателя на вестник Николай Малинов (името на вестника също е заличено като лична данна, очевидно е „Дума“). Договорът е за рекламни услуги, конкретно за публикуване на специални приложения като вложка във вестника, от материали на „Российская газета“ и други руски медии, както и специално подготвени материали. Сред ангажиментите на изпълнителя е и извършване на превод на въпросните материали от руски на български и стилистична редакция. После и извършване на мониторинг за приложенията, които да се  дублират и в онлайн изданието. Общо договорът е за 900 000 рубли (около 12 700 евро по днешен курс, пак по наши изчисления).

Въпросът остава: Кое от изброените е доказателство за шпионаж?

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.