Последни новини
Home / Законът / Прокурори и следователи от Бургаския апелативен район дариха над 220 книги на лишените от свобода

Прокурори и следователи от Бургаския апелативен район дариха над 220 книги на лишените от свобода

Defakto.bg

Сред  книгите може да се открие българска литература, световни бестселъри, енциклопедии и учебници за потребностите на лишените от свобода. 

Има творби на Николай Хайтов, Георги Господинов, Валери Петров, Людмила Филипова, Калин Терзийски, Мирела Иванова, Рангел Вълчанов, Андрей Пантев, Богомил Райнов, Петър Бобев, Свобода Бъчварова, Умберто Еко, Дан Браун, Габриел Маркес, Мери Шели, Ъруин Шоу, Джон Гришам, Клайв Каслър, Съмърсет Моъм, Робърт Лъдлъм, Михаил Булгаков, Айзък Азимов, Паулу Коелю и много други.

Над 220 книги, енциклопедии и учебници ще попълнят рафтовете на библиотеката на затвора в Бургас. Произведенията са предоставени от прокурори и следователи от Апелативен район – Бургас в рамките на  традиционната инициатива на Апелативната прокуратура в  града за даряване на книги за потребностите на лишените от свобода.

Дарителският акт е бил  подписан от  Любомир Петров – Административен ръководител на Апелативна прокуратура –Бургас и  Бранимир Мангъров – Началник на Затвора в морския град.

Любомир Петров съобщи, че представените днес книги са дарени от прокурори от Апелативна прокуратура – Бургас, Окръжните прокуратури и следствени отдели в Бургас и Ямбол, както и от Районните прокуратури.  Прокурори и следователи от Сливен също събират книги, които ще бъдат предоставени за ползване на затвора в града. „Даряваме световната класика, българската класика, научнопопулярни издания и енциклопедии. Събрани са произведения от много високо ниво и се надяваме те да бъдат полезни за ограмотяването, образованието и социализацията на лишените от свобода“, заяви той.  Административният ръководител е  благодарен  на магистратите и най-вече на заместничката си  Иванка Козарова, по чиято идея са събрани произведенията.  Според нея  дарението е съобразено с началото на учебната година в училището към затвора в морския град. „Надявам се че чрез подбраните произведения прокурорите ще подпомогнат  дейността на администрацията в затвора,   тъй като една от основните цели на наказанието е превъзпитание в спазване на законите и добрите нрави“, каза г-жа Козарова.

Началникът на затвора Барнимир Мангъров е уверил прокурорите, че читатели ще има, а  Бургаският затвор разполага с няколко библиотеки.  „Прави ми впечатление, че лишени от свобода чакат пред вратата, за да може библиотекарят да им даде книги, което означава, че се чете, казва помощинк директора по учебната дейност Георги Тузлуков.  Добавя, че повече от 110 души ходят на училище в различните корпуси на Бургаския затвор.  Те са разпределени в паралелки  1-2 и 3-4 клас, а вече има открити и паралелки след 4 клас.

Инициативата ще продължи и през следващите години, обещаха си присъстващите.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.