Последни новини
Home / Законът / Делото „и циганите правят така“ се възобновява, на 1 октомври

Делото „и циганите правят така“ се възобновява, на 1 октомври

Defakto.bg

„Дискриминационният“ казус, изникнал след едно от тв интервютата на Иван Гешев, повторно стартира в Административен съд – София-област на 1 октомври. Дотук по него беше проведено едно заседание, на 10 септември и на него след изслушване на пледоариите, делото беше обявено за решаване.

С определение от 16 септември съдия Милка Итова е отменила даването на ход по същество и е насрочила рестарт на процеса. Налага се, за да бъдат приети представените доказателства по казуса, включително писмо от кмета на Копривщица, което не е направено на първото заседание.

Делото бе заведено от ромския активист Христо Николов срещу решението на Комисията за защита от дискриминация по казуса „и циганите правят така“. В началото на юли КЗД остави без уважение неговата жалба срещу зам.-главния прокурор Иван Гешев, защото отговорният магистрат упражнил гражданското си право на мнение и говорел в общ контекст.

Казусът тръгна от интервю на Гешев пред БНТ през април и конкретно от коментара му по делото „Младост“, ден след като третият подсъдим Петко Дюлгеров се отрече пред съда от първите си показания веднага след ареста му, като дадени под натиск. „Това, че Дюлгеров ще се откаже от показания го очаквахме. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите включително по делата. Това е масово“, обяви тогава Иван Гешев, сега кандидат за главен прокурор.

Тези изявления са дискриминация по етнос и реч на омраза, категоричен е Христо Николов.

В делото пред административния съд Гешев е конституиран като „заинтересовано“ лице. В писмения си отговор до съда неговият адвокат Радостина Константинова-Томова е отстоявала, че липсват каквито и да е доказателство отговорният обвинител да е изразявал враждебност, нито да е целял разпалване на омраза към ромския етнос. Нещо повече, защитата цитира практиката на Върховния административен съд, че „съществуващият антагонизъм между антидискриминационния закон и гражданските свободи не може да бъде разрешен в ущърб на последните, тъй като това би изкривило целите на този закон – осигуряване на гражданите на правото на равенство пред закона, равенство в третирането и участието в обществения живот и ефективна защита срещу дискриминацията, и би превърнал антидикриминационната защита в средство за ограничаване, потискане или контрол на гражданските свободи, в частност правото на мнение„. С две думи – и висшите обвинители имат право на мнение (явно гражданско).

На това адвокат Димитрова, представляваща Христо Николов, отговаря категорично – г-н Гешев е направил сравнение, което с оглед на действителния разговор, на това, което е предмет на обсъждане, не е било необходимо да се прави. По този начин се внушава на обществото, че циганите са една долнопробна прослойка, които винаги правят така, а в един момент се указва, че не само те, а и останалите подсъдими правят така. Най вече: „КЗД неправилно е възприела, че г-н Гешев е изразил личното си мнение за случая, той като е правил това в качеството му на прокурор, на ръководител на специализираната прокуратура, и в този случай няма как мнението му да е лично. Налице е официално изказване от официално лице по тема, коренно различна от етническата принадлежност на коментирания подсъдим„.

Административният съд е последна инстанция по въпроса невинен коментар или дискриминация са публичните изявления на зам.-главния прокурор.

 

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.