Последни новини
Home / Законът / Върховният съд на Великобритания: Решението на Борис Джонсън да разпусне парламента е незаконно

Върховният съд на Великобритания: Решението на Борис Джонсън да разпусне парламента е незаконно

Defakto.bg
Председателят на съда  Бренда Хейл(в средата), снимка АР

Решението на британския премиер Борис Джонсън да суспендира парламента за 5 седмици е незаконно, постанови Върховният съд на Великобритания, предаде АР.

Председателят на съда  Бренда Хейл обяви, че действието на Джонсън е „недействително и без последици“. По думите й това означава, че на практика парламентът все още заседава и от ръководството и членовете на двете камари зависи кога да се съберат.
Разпускането на парламента в принудителна почивка „е незаконно, защото то е довело до осуетяване и предотвратяване на възможността на парламента да изпълнява своите конституционни функции без разумно основание“, пише в решението, взето с единодушие от 11-членен състав на Върховния съд.

Решението на съда е историческо, обявиха британските  медии.

Първоначално магистратите посочиха, че решението е в тяхната компетентност, като с това обориха предишно решение на Английския върховен съд, който се произнесе, че спирането на работата на парламента не е прерогатив на съда.

Според Хейл решението на министър-председателя Борис Джонсън да посъветва кралица Елизабет II за пророгация на парламента е било незаконно. Тя обяви, че  Джон Бъркоу, който е председател на Камарата на общините, има правомощия да определи следващата стъпка.  Същото важи и за говорителя на лордовете – Питър Фаулър.

Адвокатите на британския премиер заявиха веднага, че ще се съобразят с решението.

„ Председателят на Камарата на общините и Камарата на лордовете могат да предприемат незабавни стъпки всяка една от двете камари да се събере на заседание възможно най-бързо“, се казва в акта на съда.

Решението на съда бе  посрещнато с въздишки на облекчение и аплодисменти от множеството в залата, съобщават агнециите.

Говорителят на Камарата на общините Джон Беркоу заяви, че ще свика заседание незабавно, като преди това свиква на спешни консултации лидерите на парламентарните партии. Анализатори коментират, че това е възможно най-лошия сценарий за премиера Борис Джонсън по стратегията му за Брекзит.

Върховните съдии в продължение на три дни миналата седмица изслушваха аргументите и на двете страни. Правителството обяви, че ще се съобрази с решението на съда.

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.