Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов пита Венецианската комисия за разследването и отстраняването на „тримата големи“

Данаил Кирилов пита Венецианската комисия за разследването и отстраняването на „тримата големи“

Defakto.bg

Правосъдният министър Данаил Кирилов е поискал от Венецианската комисия становище и препоръки по предлагания режим за разследване, съдене и отстраняване на „тримата големи“ у нас – председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор. Това съобщиха от МП.

Проектът за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, а оттам и в Закона за съдебната власт, стана известен като проектът „Кирилов“. Той предвижда единен режим за наказателно преследване на „тримата големи“, макар проблемът винаги да е бил с търсенето на отговорност само на главния прокурор. Както и тримата да бъдат разследвани от спецпрокуратурата или СГП – в зависимост от характера на престъплението, и съдени на първа инстанция от спецсъда или от СГС.Като последна инстанция ще е Наказателната колегия на ВКС. А до започване на наказателното производство ще се стига след разрешение със 17 „за“ от Пленума на ВСС по искане на министъра или на поне трима от съответната колегия. Едновременно се иска и отстраняване от длъжност.

Проектът „Кирилов“ бе остро атакуван у нас, в края на юни катеорично бе отхвърлен от Отдела за изпълнение на решенията на Евросъда в Страсбург на СЕ, като становището бе публикувано на страницата на Съвета на Европа. Проектът не отстранява рисковете за независимостта и ефективността на разследване срещу главния прокурор, категорични бяха от СЕ. Проблемът бе поставен от Евросъда по човешките права по делото „Колеви срещу България“ още през 2006 г. И оттогава отговор от наша страна няма. Срокът за представяне на адекватни мерки е до 1 октомври, после следва резолйця на Комитета на министрите на СЕ срещу България.

След отпора министър Кирилов обяви за подготвяно искане за тълкуване до Конституционния съд по 7 въпроса.

Сега сезира Венецианската комисия.

Съобщението на МП:

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов подписа пред посланиците на държавите-членки на ЕС писмо до Европейската комисия за демокрация чрез право (Венeцианската комисия), в което иска становище и препоръки по законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) във връзка с въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд.

Това стана днес по време на работна среща в Министерството на правосъдието с участието и на представител на делегацията на Европейската комисия в България, на която бе обсъден напредъкът на България и изпълнението на показателите в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка (МСО).

По време на дискусията министър Кирилов запозна дипломатите с предприетите действия от правителството в последните месеци, като сред тях е и изготвената през юни т.г. промяна на НПК за отговорността на т. нар. трима големи с съдебната система по повод изпълнение на препоръки по дела на Европейския съд по правата на човека. 

Министър Кирилов акцентира и върху постановлението на правителството от миналата седмица, с което се създава национален механизъм за постмониторинг в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенство на закона. Той подчерта, че в Съвета за координация и сътрудничество, който е предвидено да осъществява постмониторинга,  ще участват представители на най-високо ниво от изпълнителната, съдебната и законодателната власт, като е гарантирано участието и на гражданския сектор.

Приетият от Министерския съвет проект за промени в Закона за съдебната власт, в  който се предвижда отмяна на разпоредбата за автоматичното отстраняване от длъжност на магистрати и на задължението те да декларират членството си в съсловни организации, също бе сред дискутираните теми.

„България работи и ще продължи да работи в тясно сътрудничество и в конструктивен диалог с институциите с експертиза в областта на върховенството на правото като ЕК, GRECO, Венецианската комисия и Службата за подкрепа на структурни реформи“, заяви Кирилов.

Той благодари на посланиците на държавите-членки и на екипите им в ресор „Правосъдие“ за активната работа и подкрепа в изпълнението на препоръките и показателите на  МСО.

 

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.