Последни новини
Home / Законът / Кадровиците пак в спор за съдийска оставка – „отложиха“ я с 3 месеца

Кадровиците пак в спор за съдийска оставка – „отложиха“ я с 3 месеца

Defakto.bg

Велина Полежанова е новият председател на РС-Разлог

Съдийската колегия на ВСС назначи нов председател на съд и отказа да гласува оставката на магистрат.

Единодушно, Велина Полежанова бе избрана за ръководител на Районен съд-Разлог. Тя бе единствен кандидат за поста, от миналата година е и.ф. председател. В съда е от 2006 г., преди това три години е била адвокат.

Въпреки решението на КС, пак дебат за „условията“ при оставка

След като няколко заседания поред обсъждаха оставката на съдия Методи Лалов и изпадаха в (излишни) спорове дали могат да поставят условия пред декларираната воля за напускане на системата, днес кадровиците отново се втренчиха в темата.

Поводът бе молба на Росица Бузова от Административен съд – София-град за освобождаване от системата.

Предложението на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) бе искането да се удовлетвори. Но не би.

Росица Бузова има 300 неизписани акта, натрупани от няколко години. Срещу нея има образувано дисциплинарно производство с искане за уволнение, което обаче не е приключило. А междувременно по предложение на дисциплинарния състав съдийката е и отстранена от длъжност, до средата на октомври тази година.

Тези факти бяха представени днес. Но решението на КС от 2017 г., с докладчик Стефка Стоева, е категорично – при депозирана оставка на магистрат единственото, което може да направи ВСС, е да я приеме. „Задържането“ в системата до приключване на висяща дисциплинарка е противоконституционно и не могат да се поставят каквито и да е условия пред декларираната воля на магистрата да се раздели със системата. Тълкувателните решения на КС са със силата на основен закон.

Но не винаги за ВСС.

Боян Магдалинчев каза, че Бузова не трябва да бъде освобождавана, защото не си е изписала актовете.

Драгомир Кояджиков заяви, че приемането на оставката й няма да е „справедливо спрямо останалите“.

Вероника Имова също се противопостави.

Председателстващият Съдийската колегия и председател на ВАС Георги Чолаков обаче напомни: „Пред патова ситуация сме, колегата има неизписани актове от 3-4 години, всеки ден се трупат искания и искания. Аз ще гласувам „за“ приемането на оставката, трябва да се намери баланс между интересите на гражданите и обществото и на правосъдието. Смятате ли, че този колега, ако стои още една-две години ще си напише актовете?“ Другият начин, според него, е по-бързо да приключи дисциплинарното производство на Бузова. Но и това вече не е вариант – щом дсциплинарното дело не е свършило досега, колкото и да се забързват кадровиците вече, депозираната оставка „бие“ дори и най-тежката санкция.

Красимир Шекерджиев бе категоричен: „Бузова трябва да бъде освободена. Изключително укоримо е за един съдия да остави някостотин неизписани актов, събрани за години. Но след като този съдия не желае повече да е съдия и очевидно не е писал актовете си, не виждам основание зорлем да я държим, държавата да продължава да й плаща заплата и тя пак да не пише. В хипотезата на оставка ние нямаме възможнодст да откажем да прекратим битието й като магистрат“.

Коментирано бе и че след като в момента е отстранена от длъжност Росица Бузова не може да правораздава, включително и да обявява съдебни актов.

Вероника Имова обаче не се съгласи: „Ако я освободим, първо ще трябва да прекратим дисциплинарното производство срещу нея, в което се иска дисциплинарно освобождаване от длъжност, така ние ще премираме едно недобросъвестно поведение. Вярно е, че оставката не може да бъде неприемана, но за магистратите правото на оставка е обвързано със задължение“.

С 5 на 6 гласа кадровиците отказаха да гласуват оставкатта.

С 9 на 2 гласа указаха на Росица Бузова до 23 декември да изпълни задължението си за изписване на актовете.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.