Последни новини
Home / Законът / Пореден Марш на “Правосъдие за всеки” ще иска от парламента нов ред за избор на главен прокурор

Пореден Марш на “Правосъдие за всеки” ще иска от парламента нов ред за избор на главен прокурор

Defakto.bg

Нов, пореден марш за право и свобода е насрочен за 25 септември от 18 ч., съобщават от “Правосъдие за всеки”.  Той ще започне пред Народното събрание, където от 29 юли стои предложение на организацията за промяна в процедурата за главен прокурор, която да позволи повече възможности за номинации за поста.  Тогава от  “Правосъдие за всеки” настояха да  спре процедурата по избор на нов главен прокурор, а законът да се  допълни с право и на други лица да излъчват кандидатури. След като това не се случи, от инициативата призовават:

 Време е за свобода и гняв, време е за промяна!
И още:
Висшият Съдебен съвет обяви 24.10 за окончателна дата за избора на нов главен прокурор. Тази седмица започват изслушванията на единствения кандидат. Ние също искаме да бъдем чути, но понеже не ни канят да си зададем въпросите вътре, ще ги зададем навън. Пращат ни мутри, пращат ни ръгбисти, футболни фенове, за да ни респектират, но не успяват, защото свободата трудно може да бъде смачкана. Започнаха да свалят от ефир авторитетни журналисти, да арестуват фоторепортери, за да заглушат словото, но пак не успяха, защото словото е сила!  Бяхме три хиляди преди няколко дни и направихме жива верига около Народното събрание, сега нека бъдем десет хиляди на 25.09 пред Праламента, за да им припомним, че имат да разглеждат нашите искания за отмяна на тази порочна процедура за назначаване на главен прокурор от олигархията!
Нека видим можем ли от Народното събрание да стигнем с тази жива верига чак до Съдебната палата, да покажем, че няма да пробият гражданската активност с плитки ченгеджийски сценарии!  В нас е силата, защото сме свободни и гневни и ще ги накараме да ни разберат, дори ако се наложи да се преместим пред сградата на ВСС.
Искането на оставки на политици не е наш приоритет, защото така не се решават проблемите в правосъдието, а се подменя само темата за проблема! Ние добре знаем, че проблемът в Прокуратурата е системен и е нарочно създаден, за да се храни Мафията и да се използва като инструмент срещу неудобните. Който и да е управлявал в последните 29 години, този проблем винаги е бил наличен. Затова една оставка не би решила системния проблем.
  Главният прокурор винаги е бил безконтролен и всесилен, а сега управляващите станаха прекалено нагли и се опитват вече да подменят Правото и демокрацията с правообслужване и мека олигархия! Трябва да направим всичко, за да решим този проблем!
Пътят до там е дълъг, като внесеното от нас в парламента предложение за изменение на Закона за съдебната власт е само първата стъпка.  Успеем ли с нея, ще бъдем още по-мотивирани да продължим, а депутатите ще имат все по-малко оправдания да не се съобразят с последващите ни предложения, особено ако са подкрепени масово от гражданите! Затова е важно да бъдем много – така и в парламент, и в правителство вече няма да могат да се правят, че не ни виждат или чуват.
Кажете на вашите приятели и близки, че това е най-важното за бъдещето ни, че не може да пропуснат този протест и този месец до избора, защото после ще е късно, много късно!

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.