Последни новини
Home / Законът / От 1 юни 2020 година новопостъпилите на работа ще имат нови трудови книжки

От 1 юни 2020 година новопостъпилите на работа ще имат нови трудови книжки

Defakto.bg
Догодина трудовата книжка ще бъде в червен цвят

Трудовата книжка ще бъде заменена с нов по-голям и червен на цвят образец, който по – четливо ще отразява  данните за трудовите правоотношения на работниците и служителите. Това е записано в нова Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж, изготвена от Министерството на труда и социалната политика и обсъдена на ниво държава, синдикати и работодатели. Предвижда се след  пет години сегашната трудова книжка окончателно да излезе от употреба като официален документ, в който са вписани обстоятелства, свързани с трудовата дейност на работника или служителя. Вчера  документът бе предложен да 24 октомври  за обществено обсъждане.

Новият образец ще бъде  задължителен от 1 юни 2020 г. за всички, които за пръв път постъпват на работа, както и за тези, които са загубили старите си трудови книжки.  По него ще се издават книжки  и при изчерпване на страниците на старата книжка.  Въвежда се изискване за поставяне на щемпел при прекратяване на трудовото правоотношение, чрез който да се осигурява информация за датата на постъпване на работа, датата на прекратяване на трудовото правоотношение, основанието за това прекратяване, както и продължителността на трудовия стаж.  Към момента поставянето на този щемпел е установена практика, която обаче не се прилага във всички предприятия.

Проектът на наредбата посочва, че промените ще обхванат  над 230 000 работодатели и 2 192 045 работници или служители на трудово правоотношение.

Наредбата, която ще бъде отменена, е приета през 1993 г., през годините неколкократно е променяна, но въпреки това не отчита всички настъпили законодателни промени.  В  действащия сега образец, който не е  актуализиран от 1996-а година,  не е посочено например, как  се вписва прекратяване на трудов договор чрез разпореждане от Инспекция по труда в случаите, когато работодателят преустанови дейността си.  Няма  уредба и за  вписване на трудов стаж, установен по съдебен ред.

И занапред трудовата книжка ще се  съхранява от работника или служителя.  С новия образец отпада изискването работодателят да води пронумерован, прошнурован и заверен с неговия подпис и печат дневник за издадените от него трудови книжки, като се предлага този дневник да се замени с регистър на трудовите книжки. В доклада на социалния министър Бисер Петков към проекта се посочва, че с промените се цели да се минимизират рисковете при ползване на трудови и осигурителни права.

Още тук https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=4672

About De Fakto

Проверете също

Депутатът Ивайло Мирчев пита Бойко Рашков къде са иззетите от държавата над 200 000 биткойни през 2017 г.

Депутатът Ивайло Мирчев е поискал  детайлна информация от вътрешния министър Бойко Рашков за съдбата на …

ВКС с тълкувателно решение по въпрос, свързан с приложението на  чл. 147, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите  

  С Тълкувателно решение № 5/2019 г. от 21.01.2022 г. по Тълкувателно дело № 5/2019 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.