Последни новини
Home / Законът / Сдружението на администрацията в съдебната власт протестира срещу „уравниловката“ на заплатите с промени в ЗСВ

Сдружението на администрацията в съдебната власт протестира срещу „уравниловката“ на заплатите с промени в ЗСВ

Defakto.bg

В свое становище Сдружение на администрацията в органите на съдебна власт изразява неодобрение срещу  една от промените в проекта за изменения на Закона за съдебната власт,  която сериозно може да засегне възнагражденията на съдебните служители и администратори, които работят в различни по степен съдилища.  Освен до уравниловка в заплащането, новостите биха довели и до намаляване на възнаграждения на  служители и администратори тъкмо в по – натоварените съдилища, смятат от сдружението.  Това лишава от стимул и удовлетворение от работата, напомня организацията.

Становщите е изпратено до министъра на правосъдието Данаил Кирилов, председателите на двете върховни съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков и главния прокурор Сотир Цацаров.

Според действащата разпоредба  на чл. 357 ал.9 от ЗСВ, „основното възнаграждение на съдебния  администратор е 80 на сто от основното възнаграждението на съдия от съответния съд“ . Според предлаганата промяна, „съдебният администратор получава основно възнаграждение в размер, определен от Класификатора на длъжностите  в администрацията на съдилища по чл. 431 ал.1“   От сдружнеието протестират заради задаващата се уравниловка на възнагражденията, без да се отчита натовареността на служителите в отделните  съдилаща и без да се отчита количеството е качеството на вложения труд.  Така администратор от по-ниска по степен съд ще получава същотото възнаграждение като администратора от по-горен по степен съд, много по натоварен и с много по-голяма щатна численост на състава. Типичен пример е Софийският  градски съд, посочават от сдружението.

“ Прави впечатление, че нито в доклада на министъра на правосъдието – г-н Данаил Кирилов, нито в мотивите към законопроекта се съдържат конкретни съображения, какви обстоятелства налагат изменение на посочената разпоредба в цитирания по-горе смисъл“, се казва в становището.

Сдружението на администрацията на органите на съдебната власт ще предприеме необходимите действия срещу немотивираното предложение за изменение на съдържанието на разпоредбата на чл. 357, ал. 9 от Закона за съдебната власт и отпадането на §58 от ЗИД на ЗСВ, се казва в съобщение до медиите.   И още: Апелираме да бъде обърнато необходимото внимание върху негативната тенденция да се използва тази законодателна техника за прокарване на подобни промени,касаещи и ограничаващи работата на служителите в администрацията в органите на съдебната власт. Евентуалната промяна на възнагражденията на съдебни администратори, би могла да обуслови и промяна, включително намаляване на възнагражденията на съдебни служители от някои съдилища или прокуратури.

Законопроектът е изработен от междуведомствена работна група от експерти, в това число и членове на Съдийската колегия към ВСС, както и действащи магистрати.  Предложението идва наред с други предложения също толкова ограничаващи съдебните служители от Председателите на Окръжен съд – Варна, Районен съд – София, Районен съд – Перник и Районен съд – Пловдив са направили конкретните предложения за изменение на членовете от 355 до 357 и създаване на нови ПЗР на ЗСВ.

Цялото становище тук

На 9 септември т.г. Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане пореден проект за промени в съдебния закон.  Новостите са в сферата на атестациите, дисциплинарните производства, обезщетенията за мудно правосъдие, отстраняването от длъжностт на магистрати. И тогава, и сега бие на очи включването на върховните магистрати – от ВКС, ВАС, ВКП, ВАП и националното следствие в кръга на „атестираните“ (ако някой се е усъмнил в тяхната етичност или професионализъм), възстановяването на помощните атестационни комисии по места, изискването непременно кадровик да оглавява ключовите комисии по атестирането и конкурсите към двете колегии на ВСС, новите основания на министъра на правосъдието да отказва обезщетение за мудно правосъдие и ред други.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.