Последни новини
Home / Законът / Сдружението на администрацията в съдебната власт протестира срещу „уравниловката“ на заплатите с промени в ЗСВ

Сдружението на администрацията в съдебната власт протестира срещу „уравниловката“ на заплатите с промени в ЗСВ

Defakto.bg

В свое становище Сдружение на администрацията в органите на съдебна власт изразява неодобрение срещу  една от промените в проекта за изменения на Закона за съдебната власт,  която сериозно може да засегне възнагражденията на съдебните служители и администратори, които работят в различни по степен съдилища.  Освен до уравниловка в заплащането, новостите биха довели и до намаляване на възнаграждения на  служители и администратори тъкмо в по – натоварените съдилища, смятат от сдружението.  Това лишава от стимул и удовлетворение от работата, напомня организацията.

Становщите е изпратено до министъра на правосъдието Данаил Кирилов, председателите на двете върховни съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков и главния прокурор Сотир Цацаров.

Според действащата разпоредба  на чл. 357 ал.9 от ЗСВ, „основното възнаграждение на съдебния  администратор е 80 на сто от основното възнаграждението на съдия от съответния съд“ . Според предлаганата промяна, „съдебният администратор получава основно възнаграждение в размер, определен от Класификатора на длъжностите  в администрацията на съдилища по чл. 431 ал.1“   От сдружнеието протестират заради задаващата се уравниловка на възнагражденията, без да се отчита натовареността на служителите в отделните  съдилаща и без да се отчита количеството е качеството на вложения труд.  Така администратор от по-ниска по степен съд ще получава същотото възнаграждение като администратора от по-горен по степен съд, много по натоварен и с много по-голяма щатна численост на състава. Типичен пример е Софийският  градски съд, посочават от сдружението.

“ Прави впечатление, че нито в доклада на министъра на правосъдието – г-н Данаил Кирилов, нито в мотивите към законопроекта се съдържат конкретни съображения, какви обстоятелства налагат изменение на посочената разпоредба в цитирания по-горе смисъл“, се казва в становището.

Сдружението на администрацията на органите на съдебната власт ще предприеме необходимите действия срещу немотивираното предложение за изменение на съдържанието на разпоредбата на чл. 357, ал. 9 от Закона за съдебната власт и отпадането на §58 от ЗИД на ЗСВ, се казва в съобщение до медиите.   И още: Апелираме да бъде обърнато необходимото внимание върху негативната тенденция да се използва тази законодателна техника за прокарване на подобни промени,касаещи и ограничаващи работата на служителите в администрацията в органите на съдебната власт. Евентуалната промяна на възнагражденията на съдебни администратори, би могла да обуслови и промяна, включително намаляване на възнагражденията на съдебни служители от някои съдилища или прокуратури.

Законопроектът е изработен от междуведомствена работна група от експерти, в това число и членове на Съдийската колегия към ВСС, както и действащи магистрати.  Предложението идва наред с други предложения също толкова ограничаващи съдебните служители от Председателите на Окръжен съд – Варна, Районен съд – София, Районен съд – Перник и Районен съд – Пловдив са направили конкретните предложения за изменение на членовете от 355 до 357 и създаване на нови ПЗР на ЗСВ.

Цялото становище тук

На 9 септември т.г. Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане пореден проект за промени в съдебния закон.  Новостите са в сферата на атестациите, дисциплинарните производства, обезщетенията за мудно правосъдие, отстраняването от длъжностт на магистрати. И тогава, и сега бие на очи включването на върховните магистрати – от ВКС, ВАС, ВКП, ВАП и националното следствие в кръга на „атестираните“ (ако някой се е усъмнил в тяхната етичност или професионализъм), възстановяването на помощните атестационни комисии по места, изискването непременно кадровик да оглавява ключовите комисии по атестирането и конкурсите към двете колегии на ВСС, новите основания на министъра на правосъдието да отказва обезщетение за мудно правосъдие и ред други.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков се увери на място, че строежът на новия затвор в Самораново напредва в срок

    Министърът на правосъдието Крум Зарков провери  напредъка по изграждането на новия пенитенциарен комплекс …

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.