Последни новини
Home / Законът / Всички идеи за „реформа“ на съкратеното производство – приети на първо четене

Всички идеи за „реформа“ на съкратеното производство – приети на първо четене

Defakto.bg

Депутатите приеха на първо четене и четирите проекта за „реформа“ на съкратеното производство, при което срещу признаване на фактите на обвинението и отказа от събиране на нови доказателства присъдата се намалява с 1/3.

Парламентарното мнозинство каза „да“ както на трите идентични проекта на БСП, Обединени патриоти и „Воля“ съкратената процедура да не се прилага при обвинения за умишлени убийства и тежки телесни повреди, така и на идеите на управляващите от ГЕРБ, които са по-различни. Четвъртият проект, внесен от шефа на правната комисия Анна Александрова и нейни колеги, предвижда съкратеното производство да не се премахва и при тежките престъпления, като вместо това редукцията на присъдата се намали на 1/5, като се даде право и на преценка на съда дали изобщо да приложи процедурата. Същата преценка съдът да прави и при замяна на доживотния затвор с до 30 г. лишаване от свобода. Идеята на ГЕРБ, защитена и от правосъдния министър Данаил Кирилов, е тези правила да важат за умишлените убийства, тежките телесни повреди, блудствата, изнасилванията.

Както Де факто писа, в правната комисия проектът на управляващите не бе подкрепен от главния прокурор Цацаров, а върховни съдии предупредиха, че ще доведе до накърняване на правото на защита и хаос в съдебната практика. Предложенията на ГЕРБ обаче включват и разширяване на подсъдността на спецправосъдието с делата, които ще бъдат водени от новата Европейска прокуратура. Те – засега – остават на заден план.

Законодателните инициативи дойдоха след жестокото посегателство и убийство на дете в с. Сотиря, последвалите остри обществени реакции и настоявания на близките на жертви „сделката“ с правосъдието да се премахне.

В парламента днес председателят на правната комисия Анна Александрова обяви, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи всички проекти. Но, според тях, премахването на съкратената процедура ще е стъпка назад.

„Дискусията за въвеждането на съкратеното съдебно следствие започва още 2006 г. Евентуалното премахване на института при определени видове тежки престъпления ще доведе до забавяне на процеса и ненаказване на дееца и ще засегне именно близките на жертвите“, каза Александрова.

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.