Последни новини
Home / Законът / Всички идеи за „реформа“ на съкратеното производство – приети на първо четене

Всички идеи за „реформа“ на съкратеното производство – приети на първо четене

Defakto.bg

Депутатите приеха на първо четене и четирите проекта за „реформа“ на съкратеното производство, при което срещу признаване на фактите на обвинението и отказа от събиране на нови доказателства присъдата се намалява с 1/3.

Парламентарното мнозинство каза „да“ както на трите идентични проекта на БСП, Обединени патриоти и „Воля“ съкратената процедура да не се прилага при обвинения за умишлени убийства и тежки телесни повреди, така и на идеите на управляващите от ГЕРБ, които са по-различни. Четвъртият проект, внесен от шефа на правната комисия Анна Александрова и нейни колеги, предвижда съкратеното производство да не се премахва и при тежките престъпления, като вместо това редукцията на присъдата се намали на 1/5, като се даде право и на преценка на съда дали изобщо да приложи процедурата. Същата преценка съдът да прави и при замяна на доживотния затвор с до 30 г. лишаване от свобода. Идеята на ГЕРБ, защитена и от правосъдния министър Данаил Кирилов, е тези правила да важат за умишлените убийства, тежките телесни повреди, блудствата, изнасилванията.

Както Де факто писа, в правната комисия проектът на управляващите не бе подкрепен от главния прокурор Цацаров, а върховни съдии предупредиха, че ще доведе до накърняване на правото на защита и хаос в съдебната практика. Предложенията на ГЕРБ обаче включват и разширяване на подсъдността на спецправосъдието с делата, които ще бъдат водени от новата Европейска прокуратура. Те – засега – остават на заден план.

Законодателните инициативи дойдоха след жестокото посегателство и убийство на дете в с. Сотиря, последвалите остри обществени реакции и настоявания на близките на жертви „сделката“ с правосъдието да се премахне.

В парламента днес председателят на правната комисия Анна Александрова обяви, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи всички проекти. Но, според тях, премахването на съкратената процедура ще е стъпка назад.

„Дискусията за въвеждането на съкратеното съдебно следствие започва още 2006 г. Евентуалното премахване на института при определени видове тежки престъпления ще доведе до забавяне на процеса и ненаказване на дееца и ще засегне именно близките на жертвите“, каза Александрова.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.