Последни новини
Home / Законът / Здравка Калайджиева: Случаят „Полфрийман“ се ползва по идея на бивш главен прокурор и искане на действащ, защото съдията не одобрява бъдещия

Здравка Калайджиева: Случаят „Полфрийман“ се ползва по идея на бивш главен прокурор и искане на действащ, защото съдията не одобрява бъдещия

Defakto.bg
Безобразно е насъскването на хората срещу съдии за това, че са постановили един свой акт*
Случаят „Полфрийман“ се ползва за лична атака срещу съдии -това заяви пред БНР Здравка Калайджиева – съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург в периода от 2008 до 2015 г.

„Тревожното е, че този случай се ползва, за да се започне една лична атака срещу съдии. И то се започва по идея на бивш главен прокурор, по искане на действащ главен прокурор във връзка със съдия, който се е произнесъл негативно относно кандидатурата за бъдещия главен прокурор.  Ако това са съображения, които могат да настройват гражданите, съдилищата или институциите срещу конкретен съдия, това означава прокурорите да могат да си избират съдиите.  Струва ми се, че не така пише в Конституцията. Безобразно е насъскването на хората срещу съдии за това, че са постановили един свой акт. Тази политическа истерия се ползва срещу конкретни съдии. Това разклаща конституционния строй, справедливостта, законността“, коментира тя в интервю за предаването „Преди всички“.

Съдия Калайджиева добави, че случаят се яхва въз основа на силната обществена нагласа против предсрочното условно освобождаване на който и да е затворник:

„До там стигнахме, че хората са недоволни от обстановката в страната и смятат, че всички престъпници трябва да бъдат наказвани най-строго, без да си дават сметка, че целта на наказанието не е това. Целта на наказанието е да се поправи, доколкото е възможно, един нарушител на закона“.

За Калайджиева е разочарование, че Съдийската колегия на ВСС не изпълнява функцията си за защита авторитета на съдиите. За нея е силно смущаваща формулировката на Съдийската колегия, че с казуса „Полфрийман“ е нарушен балансът между правото и справедливостта:

„Какво е правото и какво е законността – трябва да решава единствено съдът. Той има последната дума и неговите решения трябва да се изпълняват. Ако имаме предвид обществените нагласи и общественото мнение, няма съдия, който трябва да се съобразява с общественото мнение – неговата работа не е такава. Той трябва да определи кое е законно и въз основа на доказателствата да постанови съдебния си акт“.

Съдията посочи, че ако се наложи Полфрийман да бъде върнат за продължаване на изтърпяването на наказанието, това ще се случи: „Имаме споразумения с различните държави. Ако се наложи той да бъде върнат, може да стане. Това е въпрос на искания и съдебно сътрудничество“.

Източник БНР

 

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.