Последни новини
Home / Законът / Съюзът на съдиите към ВСС: Ако няма да защитавате магистратите от обругаване, дайте си оставките!

Съюзът на съдиите към ВСС: Ако няма да защитавате магистратите от обругаване, дайте си оставките!

Defakto.bg

Съюзът на съдиите остро реагира срещу вчерашната позиция на Съдийската колегия на ВСС по случая „Полфрийман“. И прикани кадровиците, ако защитата на съдийската независимост е непосилна за тях, да си подадат оставките.

Под позицията на ССБ, най-старата и голяма съсловна организация на съдиите у нас, поименно са се подписали  членовете на Управителния съвет. Явно за да парират в зародиш атаките, че се прикриват зад колективен орган (както, впрочем, направиха кадровиците във въпросната позиция), както и че председателят на съюза Калин Калпакчиев (най-нападаният от съдиите по делото за предсрочното освобождаване на австралиеца) не е участвал в тази инициатива.

Това не е първата, а поредна позиция на съюза при публично обругаване на съдии и спотаяване от страна на ВСС. А за последно съсловната организация сигнализира ЕК за скандалното отстраняване на журналиста Силвия Великова от ефира на БНР.

Вчера публикувахме пълния текст на позицията на Съдийската колегия на ВСС.

Ето и становището на Управителния съвет на Съюза на съдиите:

ДО
ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ
НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Дами и господа,
С настоящото Ви уведомяваме, че съгласно чл.16, ал.1 от ЗСВ (текстът на закона може да бъде намерен и на интернет страницата
на ВСС) Висшият съдебен съвет представлява съдебната власт, осигурява и отстоява независимостта й, определя състава и организацията на работата на съдилищата, прокуратурите и следствените органи и обезпечава финансово и технически тяхната дейност, без да се намесва в нейното осъществяване.
С публикуваната на 24.09.2019г. „Позиция на Съдийската колегия на ВСС” във връзка с постъпил „сигнал” от една политическа партия и изказвания на представители на други политически партии, академичната общност, граждани и медийни публикации, Вие не само че не изпълнявате това си основно задължение, но се присъединявате към безпрецедентен политически и обществен натиск върху конкретен съдебен състав и съдебната власт като цяло, който безцеремонно експлоатира по различни причини и с различни цели, трагедията на едно българско семейство. По този начин Вие рушите основни устои на правовата държава, върховенството на закона и независимостта на съдебната власт.
Напомняме Ви, че решението по всяко дело се постановява въз основа на закона и събраните по съответния процесуален ред доказателства. В тази връзка недопустимо е точно членовете на Висшия съдебен съвет, предвид горепосочената разпоредба на ЗСВ, да „споделят усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта” относно конкретен съдебен акт, изразено от граждани, групи от граждани или политически партии. Редът за оспорване и отмяна на съдебни актове е точно и ясно посочен в закона.
Обсъждането и обоснованата критика на съдебни актове са не само допустими, но и желани в едно демократично общество. От друга
страна личните нападки и заплахи към съдията или съдебния  състав, постановил съответния съдебен акт, включително и за физическа саморазправа, са абсолютно недопустими. Именно в такива случаи съдията трябва да получи безапелационна и твърда подкрепа от призваната по закон да стори това институция – Висшия съдебен съвет, тъй като само по този начин се утвърждава върховенството на закона и независимостта на съда. В този смисъл и дух са и приетите от самите Вас Стандарти за независимостта на съдебната власт (решение на СК на ВСС по протокол №31 от 23.10.2018г.). Вместо това българският съдия получава от Вас ясен и категоричен знак, че ако не постановява решенията си в унисон с общественото мнение и желанията на политически партии и конкретни техни лидери, ще бъде обругаван, охулван, физически преследван и малтретиран, а единствената реакция на СК на ВСС ще бъде съдействие за дисциплинарното му преследване.
Гореописаните Ви действия са в разрез с всички общоприети в световен мащаб основни принципи на една демократична правова държава с установено върховенство на закона и разделение на властите, като в същото време представляват и грубо неизпълнение на служебните Ви задължения.
Считаме, че ако изпълнението на тези служебни задължения е непосилно за Вас, разпоредбата на чл.27, ал.1 ЗСВ вр.чл.130, ал.8, т.1 от КРБ дава възможност за достоен изход (оставка – б.р).
ЗА УС НА СЪЮЗА НА СЪДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ:
СЪДИЯ КРАСИМИР МАЗГАЛОВ
СЪДИЯ ЕМИЛ ДЕЧЕВ
СЪДИЯ ЙОРДАН ДАМАСКИНОВ
СЪДИЯ ДАНИЕЛА МАВРОДИЕВА
СЪДИЯ ВЕРОНИКА БОЗОВА
СЪДИЯ ПЕТКО ПЕТКОВ
25.09.2019

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.