Последни новини
Home / Законът / Съюзът на съдиите към ВСС: Ако няма да защитавате магистратите от обругаване, дайте си оставките!

Съюзът на съдиите към ВСС: Ако няма да защитавате магистратите от обругаване, дайте си оставките!

Defakto.bg

Съюзът на съдиите остро реагира срещу вчерашната позиция на Съдийската колегия на ВСС по случая „Полфрийман“. И прикани кадровиците, ако защитата на съдийската независимост е непосилна за тях, да си подадат оставките.

Под позицията на ССБ, най-старата и голяма съсловна организация на съдиите у нас, поименно са се подписали  членовете на Управителния съвет. Явно за да парират в зародиш атаките, че се прикриват зад колективен орган (както, впрочем, направиха кадровиците във въпросната позиция), както и че председателят на съюза Калин Калпакчиев (най-нападаният от съдиите по делото за предсрочното освобождаване на австралиеца) не е участвал в тази инициатива.

Това не е първата, а поредна позиция на съюза при публично обругаване на съдии и спотаяване от страна на ВСС. А за последно съсловната организация сигнализира ЕК за скандалното отстраняване на журналиста Силвия Великова от ефира на БНР.

Вчера публикувахме пълния текст на позицията на Съдийската колегия на ВСС.

Ето и становището на Управителния съвет на Съюза на съдиите:

ДО
ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ
НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Дами и господа,
С настоящото Ви уведомяваме, че съгласно чл.16, ал.1 от ЗСВ (текстът на закона може да бъде намерен и на интернет страницата
на ВСС) Висшият съдебен съвет представлява съдебната власт, осигурява и отстоява независимостта й, определя състава и организацията на работата на съдилищата, прокуратурите и следствените органи и обезпечава финансово и технически тяхната дейност, без да се намесва в нейното осъществяване.
С публикуваната на 24.09.2019г. „Позиция на Съдийската колегия на ВСС” във връзка с постъпил „сигнал” от една политическа партия и изказвания на представители на други политически партии, академичната общност, граждани и медийни публикации, Вие не само че не изпълнявате това си основно задължение, но се присъединявате към безпрецедентен политически и обществен натиск върху конкретен съдебен състав и съдебната власт като цяло, който безцеремонно експлоатира по различни причини и с различни цели, трагедията на едно българско семейство. По този начин Вие рушите основни устои на правовата държава, върховенството на закона и независимостта на съдебната власт.
Напомняме Ви, че решението по всяко дело се постановява въз основа на закона и събраните по съответния процесуален ред доказателства. В тази връзка недопустимо е точно членовете на Висшия съдебен съвет, предвид горепосочената разпоредба на ЗСВ, да „споделят усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта” относно конкретен съдебен акт, изразено от граждани, групи от граждани или политически партии. Редът за оспорване и отмяна на съдебни актове е точно и ясно посочен в закона.
Обсъждането и обоснованата критика на съдебни актове са не само допустими, но и желани в едно демократично общество. От друга
страна личните нападки и заплахи към съдията или съдебния  състав, постановил съответния съдебен акт, включително и за физическа саморазправа, са абсолютно недопустими. Именно в такива случаи съдията трябва да получи безапелационна и твърда подкрепа от призваната по закон да стори това институция – Висшия съдебен съвет, тъй като само по този начин се утвърждава върховенството на закона и независимостта на съда. В този смисъл и дух са и приетите от самите Вас Стандарти за независимостта на съдебната власт (решение на СК на ВСС по протокол №31 от 23.10.2018г.). Вместо това българският съдия получава от Вас ясен и категоричен знак, че ако не постановява решенията си в унисон с общественото мнение и желанията на политически партии и конкретни техни лидери, ще бъде обругаван, охулван, физически преследван и малтретиран, а единствената реакция на СК на ВСС ще бъде съдействие за дисциплинарното му преследване.
Гореописаните Ви действия са в разрез с всички общоприети в световен мащаб основни принципи на една демократична правова държава с установено върховенство на закона и разделение на властите, като в същото време представляват и грубо неизпълнение на служебните Ви задължения.
Считаме, че ако изпълнението на тези служебни задължения е непосилно за Вас, разпоредбата на чл.27, ал.1 ЗСВ вр.чл.130, ал.8, т.1 от КРБ дава възможност за достоен изход (оставка – б.р).
ЗА УС НА СЪЮЗА НА СЪДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ:
СЪДИЯ КРАСИМИР МАЗГАЛОВ
СЪДИЯ ЕМИЛ ДЕЧЕВ
СЪДИЯ ЙОРДАН ДАМАСКИНОВ
СЪДИЯ ДАНИЕЛА МАВРОДИЕВА
СЪДИЯ ВЕРОНИКА БОЗОВА
СЪДИЯ ПЕТКО ПЕТКОВ
25.09.2019

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.