Последни новини
Home / Законът / ВСС заседава тайно за „положението“ (допълнена)

ВСС заседава тайно за „положението“ (допълнена)

Defakto.bg

Ще има законови промени заради „Полфрийман“

Тайственост обви днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Макар че то би трябвало да започне в 9,30 ч., а  по закон е публично, до 11 ч. камерите и микрофоните в залата на ВСС останаха изключени.

Репортерите видяха пристигането на членовете на съвета, както и на  правосъдния министър Данаил Кирилов, председателстващ заседанията на Пленума, когато е тук.

Обяснение за „закритите врата“ няма. Официални съобщения за извънредно положение в държавата, което да наложи „тайни“ съвещания в отговорни институции също не са идвали.

Ситуацията все повече заприличва на случилото се във вторник, когато заседаваше Съдийската колегия на ВСС. Нейното публично заседание също закъсня – но с около половин час, а после кадровиците не отвориха и дума за „горещия“ казус с Полфрийман и валящите нападки и атаки срещу съдии. Затова пък далеч по-късно, бе изпратена позиция на колегията, от която се разбираше, че е „нарушен балансът между правото и справедливостта“ и съставът на апелативния съд, постановил предсрочно освобождаване на австралиеца, е даден на Инспектората за проверки.

Този състав на ВСС, впрочем, често „преодолява“ законовото си задължение да заседава публично и взема решения на закрито. А после се обяснява, че кадровиците се били съвещавали „работно“.

В 11 ч. министър Кирилов си тръгна от съвета, а публичното заседание започна. По неофициална информация час и половина кадровиците и министърът са обсъждали „положението“, включително и най-вече казуса „Полфрийман“.

Сигурното е, че в парламента ще бъде внесен проект за промени в НПК заради предсрочното освобождаване на австралиеца. Инициативата е на правосъдния министър Данаил Кирилов, те ще бъдат изработени в МП, вероятно ще ги внесат депутати. Идеята е производството по условно предсрочно освобождаване да стане триинстанционно (сега минава на две инстанции) и последната дума да е на ВКС. Очаква се проектът да е факт в началото на идната седмица.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.