Последни новини
Home / Актуално / Даниела Доковска: За „баланса между правото и справедливостта“ *

Даниела Доковска: За „баланса между правото и справедливостта“ *

Defakto.bg
Адвокат Даниела Доковска, снимка Свободна Европа

През последните дни държавата бе разтърсена от крясъци за некомпетентност и недобросъвестност на Софийския апелативен съд, който си позволи да постанови предсрочно освобождаване на един затворник.

Общественото недоволство беше подкрепено от възмутени политици. Млади партийци и опитни парламентаристи свикаха протест. Последваха митинги.

Бащата на загиналото момче заяви, че съдиите, „пуснали на свобода един доказан убиец, трябва да си намерят друга работа и вече нямат място в правосъдната система“. Той каза също: „Преди да дойда във Вашата телевизия, минах по бул. „Витоша“ спокойно“. И попита дали съдиите ще могат да направят същото.

Това е покана за линч.

На този фон членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изразиха „безпокойство от ескалиращото обществено напрежение“ и декларираха, че са съпричастни към „болката и страданието на близките на Андрей Монов“ и споделят „тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта“.

А не споделят ли усещането, че съдиите, които по свое вътрешно убеждение и в съответствие със закона освободиха затворника, няма да могат да се движат свободно по улиците на София? Че са застрашени не само те, но и техните деца?

Не изпитват ли страх от лумпени, които, въодушевени от публичната кампания и състраданието на ВСС, могат да посегнат на охулените съдии?

Не изпитват ли срам, че оставят улицата и политиците да решават делата и да обругават съдиите?

И щом са орган, който „не може да ревизира съдебните актове“, защо изпращат преписката на Инспектората към ВСС, който също не може да ги ревизира?

Не са ли длъжни да обяснят на обществото, че съдебните решения може и да не се харесват на всекиго, но те са актове на държавата, които подлежат на изпълнение?

Нямат ли конституционно задължение да защитават съдийската независимост?

Не мислят ли, че като накърняват честта на съда, се лишават от смисъл? Съдът бездруго може да съществува без тях, но те съществуват заради съда.

Главният прокурор вече поиска възобновяване на делото. Не, той не е неук. Той отлично знае, че тези дела не подлежат на възобновяване. Това го знаят и студентите. Но ако Върховният касационен съд спази закона и откаже да възобнови делото, виновен ще е пак съдът. И пак няма да се постигне така желаният „баланс между правото и справедливостта“!

Лошият съд и добрият главен прокурор… Дерзайте! Следващият главен прокурор ще е още по-добър!

„Присъни ми се действителността. Събудих се с облекчение.“ (Ст. Лец)

*Източник svobodnaevropa.bg

* Даниела Доковска е адвокат в Софийската адвокатска колегия от 1978 г. Три пъти е член на Висшия адвокатски съвет и негов председател от 2008 до 2014 г. Хоноруван преподавател по наказателен процес в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 1984 г. и член на Съвета на настоятелите му от 2008 до 2014 г.

About De Fakto

Проверете също

Бивша заместничка на Невена Зартова виждала два пъти Мартин Божанов – Нотариуса в кабинета й

Бивша  заместничка на бившия районен прокурор на София Невена Зартова съобщи пред Прокурорската колегия, че …

Шефовете на ВКС и ВАС Захарова и Чалаков оглавиха комисията за съпричасност на съдии по случая „Мартин Божанов“

Временната комисия, създадена от  Съдийската колегия на ВСС  по случая „Божанов“  избра за съпредседатели  Галина …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.