Последни новини
Home / Законът / Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова от ВКС ще решат казуса “Полфрийман”

Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова от ВКС ще решат казуса “Полфрийман”

Defakto.bg

Делото е насрочено за 23 октомври

Жанина Начева – председател и докладчик, Бисер Троянов и Надежда Трифонова са върховните съдии, които ще решават делото, образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров за Джок Полфрийман.

Тримата съдии са от Второ наказателно отделение на ВКС, а публично завъртяният жребий на случайния избор посочи Жанина Начева за докладчик. Тя заседава в състав с Троянов и Трифонова. Нито един от избраните върховни съдии не си направи отвод. Делото бе насрочено за 23 октомври от зам.-председателя на ВКС Галина Захарова- първата възможна свободна дата по графика на състава. ВКС няма срок за насрочване на този или други казуси.

На публичното разпределение в Съдебната палата присъства зам.-ръководителят на мисията на Австралия в Гърция Андреа Карло Биджи. По ирония на съдбата, системата за случайно разпределение, одобрена и от ВСС, “блокира”.

Сотир Цацаров поиска от върховния съд да възобнови производството за условното предсрочно освобождаване на австралиеца  Полфрийман, като отмени определението на съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, постановили той да напусне затвора след 12 реално излежани години там заради изпълнение и на основното законово изискване да е показал започнал процес на “поправяне”.  Цацаров обаче твърди, че е сгрешена формата на акта – трябвало да е решение, а не определение, а съставът бил “незаконен” – съдиите Калпакчиев и Иванова имали контакти с Българския хелзинкски комитет, чийто председател пък бил пратил становище по делото за предсрочното освобождаване.

Както Де факто писа, ВКС вече е отхвърлял искания за възобновявания по такива производства, защото по закон те не подлежат на възобновяване. Правосъдният министър Данаил Кирилов готви проект за промени в НПК, с който тези производства да станат триинстанционни.

Междувременно зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов обяви, че Полфрийман ще остане в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци, докато няма решение на съда по искането на главния прокурор. Другата причина била персоналната сигурност на чужденеца. “Когато ни разреши прокуратурата, тогава ще го пуснем”, обяви зам.-министърът, цитиран от БТА.

Подобни решения обаче не са в прокурорските прерогативи. Определението на Софийския апелативен съд е окончателно (независимо от отправеното от Цацаров искане) и австралиецът е свободен включително да напусне България, стига да има нужните документи.

Днес е насрочен пореден протест срещу освобождаването на Полфрийман, в който ще участват и родителите на Андрей Монов, за чието убийство бе осъден австралиецът.

 

About De Fakto

Проверете също

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

  Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко …

Правителството одобри 123,8 млн. лева за избори на 14 ноември в два тура

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.