Последни новини
Home / Законът / Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова от ВКС ще решат казуса „Полфрийман“

Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова от ВКС ще решат казуса „Полфрийман“

Defakto.bg

Делото е насрочено за 23 октомври

Жанина Начева – председател и докладчик, Бисер Троянов и Надежда Трифонова са върховните съдии, които ще решават делото, образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров за Джок Полфрийман.

Тримата съдии са от Второ наказателно отделение на ВКС, а публично завъртяният жребий на случайния избор посочи Жанина Начева за докладчик. Тя заседава в състав с Троянов и Трифонова. Нито един от избраните върховни съдии не си направи отвод. Делото бе насрочено за 23 октомври от зам.-председателя на ВКС Галина Захарова- първата възможна свободна дата по графика на състава. ВКС няма срок за насрочване на този или други казуси.

На публичното разпределение в Съдебната палата присъства зам.-ръководителят на мисията на Австралия в Гърция Андреа Карло Биджи. По ирония на съдбата, системата за случайно разпределение, одобрена и от ВСС, „блокира“.

Сотир Цацаров поиска от върховния съд да възобнови производството за условното предсрочно освобождаване на австралиеца  Полфрийман, като отмени определението на съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, постановили той да напусне затвора след 12 реално излежани години там заради изпълнение и на основното законово изискване да е показал започнал процес на „поправяне“.  Цацаров обаче твърди, че е сгрешена формата на акта – трябвало да е решение, а не определение, а съставът бил „незаконен“ – съдиите Калпакчиев и Иванова имали контакти с Българския хелзинкски комитет, чийто председател пък бил пратил становище по делото за предсрочното освобождаване.

Както Де факто писа, ВКС вече е отхвърлял искания за възобновявания по такива производства, защото по закон те не подлежат на възобновяване. Правосъдният министър Данаил Кирилов готви проект за промени в НПК, с който тези производства да станат триинстанционни.

Междувременно зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов обяви, че Полфрийман ще остане в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци, докато няма решение на съда по искането на главния прокурор. Другата причина била персоналната сигурност на чужденеца. „Когато ни разреши прокуратурата, тогава ще го пуснем“, обяви зам.-министърът, цитиран от БТА.

Подобни решения обаче не са в прокурорските прерогативи. Определението на Софийския апелативен съд е окончателно (независимо от отправеното от Цацаров искане) и австралиецът е свободен включително да напусне България, стига да има нужните документи.

Днес е насрочен пореден протест срещу освобождаването на Полфрийман, в който ще участват и родителите на Андрей Монов, за чието убийство бе осъден австралиецът.

 

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.