Последни новини
Home / Законът / Кадровик извади „ценоразпис“ за съдийското атестиране

Кадровик извади „ценоразпис“ за съдийското атестиране

Defakto.bg

ВСС против отпадането на режима на отстраняване на магистратите от ЗСВ

Ден след като правната комисия на НС одобри за първо четене поредния проект за промени в съдебния закон, той бе обсъден и от Пленума на ВСС. А там, покрай разгорелия се дебат, се чуха любопитни изчисления.

Една от важните предлагани промени е в режима на атестирането – за  възстановяването на помощните атестационни комисии от магистрати по места (само за съдиите), които да извършват същинските проверки на работата и после да изпращат материалите и заключенията до централните Комисии по атестирането и конкурсите (КАК) към двете колегии на съдебния съвет. По този повод Драгомир Кояджиков от ВСС настоя в закона да се предвиди заплащане за членовете на помощните комисии.

И обяви: „В момента една атестация от граждански съдия струва  3088 лева,  от наказателен – 3508 лева и 10 000, 91 лева от административен съдия.“

Неясно остана как точно се формира въпросната „цена“, тъй като след мащабните промени в ЗСВ през 2016 г. атестирането в момента се извършва само от членовете на централните комисии КАК на ВСС, в които влизат кадровици и магистрати, избрани от върховните инстанции. Като изборните членове на КАК получават за труда си заплатите, които вземат като магистрати, без допълнителни бонуси. А заплатите в съдебната власт зависят от нивото – районно, окръжно, апелативно, върховно, а не от специализацията.

Вероятно посочените от Кояджиков суми са разходите за една атестация, в която влизат и командировките из страната, предположиха магистрати.

Драгомир Кояджиков поиска също в новите промени в ЗСВ да се уреди и че занапред членовете на КАК няма да се откъсват от пряката си работа за времето на мандата в комисията, а просто ще имат намалено постъпване на дела.

„КАК в този вариант не може да продължи да съществува, с този модел се сгреши“, каза и председателят на ВАС Георги Чолаков. Даде пример – конкурсът за повишение във ВАС е обявен през октомври м.г., а още няма готови атестации на кандидатите за него. Подкрепи идеята за възнаграждения в помощните комисии.

Във внесения в парламента проект се предвижда намалена натовареност за членовете на тези комисии.

Предвиждането на възнаграждение бе подкрепено от съвета единодушно. Въпросът е дали някой от депутатите ще го предложи за второ четене.

Интересна бе и друга позиция, гласувана днес единодушо от Пленума на ВСС. Тя е по повод предлаганото в проекта отпадане от ЗСВ на режима за отстраняване на съдии, прокурори и следователи от длъжност. Така мярката ще върви по общия ред на НПК, като за магистратите масово ще се решава от спецправосъдието.

Тази идея бе лансирана от правосъдния министър Данаил Кирилов, защото най-добре изпълнявала решението на Конституционния съд, който обяви за противоконституционно задължителното отстраняване на обвинените за служебни престъпления съдии, прокурори и следователи. При първоначалното обявяване на проекта обаче там се предлагаха други текстове в ЗСВ, според които отстраняването от длъжност е „възможност“, преценявана във всеки конкретен случай от съответната колегия на ВСС.

В становището си за промените правната комисия на съдебния съвет, разбра се днес, е категорична – режимът за отстраняването трябва да остане в съдебния закон, но в редактирания вариант, тъй като е гаранция включително срещу произвол. Вчера тази част от становището не бе спомената от членовете на съвета, които бяха в правната комисия на парламента при обсъждането на проекта за първо четене.

Днес обаче тя не срещна никакви възражения у кадровиците и също бе гласувана единодушно. Но дали мнението им ще бъде отчетено (то съвпада със становището на Наказателната колегия на ВСС) също вече зависи изцяло от депутатите – някой трябва да „припознае“ одобрената редакция и да я внесе за второ четене.

ВСС е и срещу предложението занапред за членове на Инспектората и за главен инспектор да могат да бъдат избирани и районни съдии и прокурори.

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.