Последни новини
Home / Законът / Кампус на НИП за младши магистрати ще строят в Банкя

Кампус на НИП за младши магистрати ще строят в Банкя

Defakto.bg

Единодушно, с 16 „за“ Пленумът на ВСС реши да поиска от правителството безвъмездно да предостави  недвижим имот в Банкя за нуждите на Националния институт на правосъдието (НИП). Предложението бе на директора на НИП Миглена Тачева, подкрепено от Управителния съвет, в който влизат и „тримата големи“.

Става дума за имот на ул. „Стефан Стамболов“ в Банкя с 8 000 квм разгърната застроена площ. Там могат да се изградят над 10 учебни зали и да се осигури настаняване на 104 души, подчерта Тачева пред кадровиците. Намерението е да се изгради кампус за началното обучение на младшите магистрати.

В същото време предоставената преди това за НИП почивна база в курорта „Св.св.Константин и Елена“ не е подходяща за нуждите на института, стана ясно от казаното. Предстои ВСС да реши дали да я върне на държавата. Другият вариант е да я остави като почивна база за магистратите, но съветът нямал капацитета и ресурса да се занимава с това.

НИП има и две сгради на ул. „Екзарх Йосиф“, до ВСС, но те са крайно недостатъчни за всички обучения, включително текущи и други.

Пред ВСС Миглена Тачева представи ред данни. Докато през 2007 г. институтът е имал 112 обучителни дейности, през 2018 г. те са 332. Продължава въвеждането на нови подходи в съдебното обучение, нарастват и разходите за обучителна дейност. През 2007 г. те са били  около 600 хил.лв., сега са три пъти повече.

В момента НИП разполага с две сгради на „Екpарх Йосиф“, с общо 8 учебни заи, като една от тях се ползва за самоподготовка от „младшите“, една библиотека и една (силно казано, по думите на Тачевна) съдебна зала за симулираните съдебни процеси. 6 се ползват за началнотто обучение, две за текущото.

Директорът на НИП изтъкна и друго – провеждането на обучения по хотели е затруднено. Повечето не са сторени за конгресен туризъм, със съответни зали и бърз интернет. Освен това в повечето от собствениците им са със „спорна репутация“. Така във Велико Търново се оказало, че хотел, ангажиран за обучение, е бил собственост на осъден за „Килърите“ или „Наглите“, което поставя съдиите и прокрорите в странна ситуация.

Базата в „Св.св Константин и Елена“ има  70 места за наставняване  в единични зали, една зала. В обществената поръчка се предвиждат до 5 зали, което не е достатъчно за началното обучение. Освен това курортът е твърде отдалечен от София.

Миглена Тачева каза и че е подаден проект по Норвежкия финансов механизъм за 1,2 млн.евро дофинансиране за изграждане на новия учебен център в Банкя, което ще стигне за довършването на един от обектите „до ключ“. За цялостното изграждане обаче са необходими 4-5 млн.евро.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.