Последни новини
Home / Законът / Кампус на НИП за младши магистрати ще строят в Банкя

Кампус на НИП за младши магистрати ще строят в Банкя

Defakto.bg

Единодушно, с 16 “за” Пленумът на ВСС реши да поиска от правителството безвъмездно да предостави  недвижим имот в Банкя за нуждите на Националния институт на правосъдието (НИП). Предложението бе на директора на НИП Миглена Тачева, подкрепено от Управителния съвет, в който влизат и “тримата големи”.

Става дума за имот на ул. “Стефан Стамболов” в Банкя с 8 000 квм разгърната застроена площ. Там могат да се изградят над 10 учебни зали и да се осигури настаняване на 104 души, подчерта Тачева пред кадровиците. Намерението е да се изгради кампус за началното обучение на младшите магистрати.

В същото време предоставената преди това за НИП почивна база в курорта “Св.св.Константин и Елена” не е подходяща за нуждите на института, стана ясно от казаното. Предстои ВСС да реши дали да я върне на държавата. Другият вариант е да я остави като почивна база за магистратите, но съветът нямал капацитета и ресурса да се занимава с това.

НИП има и две сгради на ул. “Екзарх Йосиф”, до ВСС, но те са крайно недостатъчни за всички обучения, включително текущи и други.

Пред ВСС Миглена Тачева представи ред данни. Докато през 2007 г. институтът е имал 112 обучителни дейности, през 2018 г. те са 332. Продължава въвеждането на нови подходи в съдебното обучение, нарастват и разходите за обучителна дейност. През 2007 г. те са били  около 600 хил.лв., сега са три пъти повече.

В момента НИП разполага с две сгради на “Екpарх Йосиф”, с общо 8 учебни заи, като една от тях се ползва за самоподготовка от “младшите”, една библиотека и една (силно казано, по думите на Тачевна) съдебна зала за симулираните съдебни процеси. 6 се ползват за началнотто обучение, две за текущото.

Директорът на НИП изтъкна и друго – провеждането на обучения по хотели е затруднено. Повечето не са сторени за конгресен туризъм, със съответни зали и бърз интернет. Освен това в повечето от собствениците им са със “спорна репутация”. Така във Велико Търново се оказало, че хотел, ангажиран за обучение, е бил собственост на осъден за “Килърите” или “Наглите”, което поставя съдиите и прокрорите в странна ситуация.

Базата в “Св.св Константин и Елена” има  70 места за наставняване  в единични зали, една зала. В обществената поръчка се предвиждат до 5 зали, което не е достатъчно за началното обучение. Освен това курортът е твърде отдалечен от София.

Миглена Тачева каза и че е подаден проект по Норвежкия финансов механизъм за 1,2 млн.евро дофинансиране за изграждане на новия учебен център в Банкя, което ще стигне за довършването на един от обектите “до ключ”. За цялостното изграждане обаче са необходими 4-5 млн.евро.

 

About De Fakto

Проверете също

Парламентът задължи главния прокурор да отчете кого е защитавало Бюрото по защита от 1 януари 2020-а до 30 юни 2021-а година

Със 143 “за” от 145 присъстващи депутати Народното събрание задължи главния прокурор до 14 дни …

Служебният кабинет пита КС: Може ли правосъдният министър да иска предсрочно освобождаване на “тримата големи” в Темида

Янаси Стоилов се надява новият министър да поддържи другото искане – срещу отказа на ВСС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.