Последни новини
Home / Законът / Маринела Арабаджиева не била „тежко“ болна, може да се лекува и в ареста, реши апелативният спецсъд

Маринела Арабаджиева не била „тежко“ болна, може да се лекува и в ареста, реши апелативният спецсъд

Defakto.bg

С окончателно определение апелативният специализиран съд постанови Маринела Арабаджиева да остане в следствена килия. Отменена бе замяната на мярката й за неотклонение с „домашен арест“ заради влошено здраве, определена от първоинстанционния специализиран съд.

Това стана след протест на специализираната прокуратура.

За днешното определение също информираха от прокуратурата. А от съобщението се разбира, че по „актуална“ медицинска справка Арабаджиева не е със „значими“ оплаквания и можела да бъде лекувана и в ареста.

Маринела и Ветко Арабаджиеви са обвинени за организирана група за данъчни престъпления  пране на пари. Обвиненията дойдоха, когато семейството не беше в България и за тях бе пусната европейска заповед за арест. Двамата бяха задържани през март край Барселона, впоследствие екстрадирани.

В закрито заседание на 18 септември специализираният съд прецени, че здравословното състояние на Маринела Арабаджиева е влошено и не може да получи адекватна помощ в ареста.

Съобщението на прокуратурата:

Днес, 26 септември 2019 г. Апелативният специализиран наказателен съд отмени определението на Специализирания наказателен съд от 18 септември 2019 г., с което мярката за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемата Маринела Арабаджиева бе изменена в „Домашен арест“ заради влошено здраве.
Съдът се съобрази с протеста на прокуратурата срещу изменението на наложената й най-тежка мярка за процесуална принуда, като взе предвид представената в съдебното заседание актуална експертна медицинска справка за здравословното състояние на Арабаджиева. Според документа тя е без значими оплаквания и задоволително общо здравословно състояние.
Съдебният състав определи, че условията за престой в помещенията за арест, включително тези за стационарно наблюдение и лечение, са подходящи и относими към актуалното здрадословно състояние на обвинената за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари.
Определението на Апелативния специализиран наказателен съд не подлежи на обжалване.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.