Последни новини
Home / Законът / Маринела Арабаджиева не била „тежко“ болна, може да се лекува и в ареста, реши апелативният спецсъд

Маринела Арабаджиева не била „тежко“ болна, може да се лекува и в ареста, реши апелативният спецсъд

Defakto.bg

С окончателно определение апелативният специализиран съд постанови Маринела Арабаджиева да остане в следствена килия. Отменена бе замяната на мярката й за неотклонение с „домашен арест“ заради влошено здраве, определена от първоинстанционния специализиран съд.

Това стана след протест на специализираната прокуратура.

За днешното определение също информираха от прокуратурата. А от съобщението се разбира, че по „актуална“ медицинска справка Арабаджиева не е със „значими“ оплаквания и можела да бъде лекувана и в ареста.

Маринела и Ветко Арабаджиеви са обвинени за организирана група за данъчни престъпления  пране на пари. Обвиненията дойдоха, когато семейството не беше в България и за тях бе пусната европейска заповед за арест. Двамата бяха задържани през март край Барселона, впоследствие екстрадирани.

В закрито заседание на 18 септември специализираният съд прецени, че здравословното състояние на Маринела Арабаджиева е влошено и не може да получи адекватна помощ в ареста.

Съобщението на прокуратурата:

Днес, 26 септември 2019 г. Апелативният специализиран наказателен съд отмени определението на Специализирания наказателен съд от 18 септември 2019 г., с което мярката за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемата Маринела Арабаджиева бе изменена в „Домашен арест“ заради влошено здраве.
Съдът се съобрази с протеста на прокуратурата срещу изменението на наложената й най-тежка мярка за процесуална принуда, като взе предвид представената в съдебното заседание актуална експертна медицинска справка за здравословното състояние на Арабаджиева. Според документа тя е без значими оплаквания и задоволително общо здравословно състояние.
Съдебният състав определи, че условията за престой в помещенията за арест, включително тези за стационарно наблюдение и лечение, са подходящи и относими към актуалното здрадословно състояние на обвинената за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари.
Определението на Апелативния специализиран наказателен съд не подлежи на обжалване.

About De Fakto

Проверете също

МП предлага до отпадане на гражданството срещу инвестиции, да се завиши контрола за получаването му

 Министерството на правосъдието публикува  за обществено обсъждане предложение за изменения и допълнения в Наредба № …

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.