Последни новини
Home / Законът / Софийски градски съд изпълни указанията на ВКС и му върна делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман

Софийски градски съд изпълни указанията на ВКС и му върна делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман

Defakto.bg

Когато съдът  започне да слуша улицата, правосъдието напуска съдебната зала, заяви съдия Емил Дечев

Софийски градски съд  изпрати на ВКС делото по искането за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман с изпълнени указания и доказателства за връчен препис от искането на главния прокурор за възобновяване на делото на осъденото лице, съобщиха от съда.

Икономия на време, а не процесуален пропуск, е причината вчера съдията докладчик по делото да разпореди то да бъде изпратено незабавно във ВКС след уведомяване на страните за искането на главния прокурор.  Съобщенията от получените уведомления щяха да бъдат допълнително внесени, докато делото се администрира във ВКС, посочват от СГС.

Вчера зам.-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова отказа да образува дело по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на производството по условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман.  Преписката бе върната на Софийския градски съд със задължителни указания заради неизпълнени процесуални задължения. Една от причините бе липсата на данни, че  освободеният осъден Джок Полфрийман е получил лично препис от подаденото от главния прокурор искане за възобновяване на производството по условното му предсрочно освобождаване.

В разпореждането бе подчертано, че делото не може да се изпраща на касационния съд, без да е надлежно изпълнена процедурата по връчване на книжата съгласно правилата на чл. 180 – 181 от НПК. Не е допустимо предписаните от процесуалния закон задължения на първоинстанционния съд да се възлагат на касационната инстанция, заяви ВКС.

Съдия Емил Дечев

Ако съдът започне да угажда на улицата, българските граждани няма да могат да разчитат на правосъдие – това заяви пред БНР Емил Дечев от Управителния съвет на Съюза на съдиите във връзка с предсрочното условно освобождаване на Джок Полфийман и последвалите протести срещу това решение.

„Призивите – улицата да се разправи със съдиите, взели това съдебно решение, влияят на климата в съда и на работата на съдиите. Едно от големите достижения на цивилизацията е съдът да решава всеки съдебен казус според закона и според своето вътрешно убеждение, спазвайки закона. Когато съдът се откаже от това и започне да слуша улицата, правосъдието напуска съдебната зала. Днес улицата може да мисли едно, след един ден, една седмица или една година тя може да мисли точно обратното“, коментира Дечев. Ако съдийският състав по делото „Полфрийман“ се беше съобразил с настроенията на хората и не бяха освободили условно британския гражданин, това щеше да е класически пример на съдийски популизъм, заяви той. По думите му обаче това категорично не може да се нарече правосъдие.

Вчера Съюзът на съдиите призова за оставка членовете на Съдийската колегия на ВСС, след като изпрати за „проверка“ определението на 3-членния състав на АС- София на Инспектората, който няма правомщия  да се произнася по решенията на съда.  Каква ще е реакцията им според Дечев:„Най-вероятно ще има едно неглижиране, премълчаване на случилото се или пък ще се излезе с декларация или изказване на отделни членове, че не сме прави в това, че сме поискали оставката на Съдийската колегия“.

Съдия Дечев обърна внимание, че в публичното пространство включително и от големите медии,  се разпространява една явна неистина, а именно – че определението на съда по делото „Полфрийман“  е подписано само от съдиите Калин Калпакчиев и Весислава Иванова. Това не е вярно, заяви Дечев и посочи, че решението е подписано и от третия член на съда  Виолета  Магдалинчева. 

Де Факто: Съдия Виолета Магдалинчева е дъщеря на представляващия ВСС Боян Магдалинчев.  Има много добра репутация като съдия и отделянето й ( по „богоудобни“  причини) от съдебния състав в случая, е неуместно. И обидно за един доказан магистрат.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.