Последни новини
Home / Законът / Министерство на правосъдието: Евросъдът в Страсбург е отхвърлил жалби срещу България по „приватизационни“ казуси

Министерство на правосъдието: Евросъдът в Страсбург е отхвърлил жалби срещу България по „приватизационни“ казуси

Defakto.bg

Държавата е спечелила четири дела с голям имуществен интерес пред Евросъда по човешките права в Страсбург, съобщиха от Министерството на правосъдието. И в четирите случая жалбите са отхвърлени.

За първия цитиран от МП казус „Агро Фриго“ Де факто информира няколко пъти. Той бе за нарушено право на собственост.

Основните оплаквания по останалите три дела също са за това право. Но тук става дума за дружества, участвали в приватизацията и чиито имоти впоследствие са били ипотекирани от Агенцията за приватизация за неизпълнени задължения, а някои и продадени. През 2015 г. обаче тази законова възможност за удовлетворяване на исковете на агенцията е отменена. Но Евросъдът не открива нарушения, понеже фирмите могат да поискат прогласяване на ипотеките за нищожни от националния съд.

Съобщението на Министерство на правосъдието:

Жалбоподатели по делата „Търговска база ООД и Попниколов срещу България“, „Изгрев АД и ТК-Холд АД срещу България“ и „Автотранссервиз АД срещу България“ се оплакват основно от нарушаване на правото им на собственост.  Трите дружества претендират за общо 1 039 582 лева обезщетения за имуществени, неимуществени вреди и разноски по делата.

Те са бивши държавни предприятия, приватизирани през 90-те години. Поради неизпълнение на задължения по приватизационните договори Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол завежда искове срещу новите собственици на дружествата. Въпреки че печели исковете, Агенцията не успява да удовлетвори вземанията си от тях и учредява законни ипотеки върху имущества на приватизираните дружества, каквато възможност е въведена през 2006 г. с §8 от Преходните разпоредби на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. В резултат, по отношение на имотите на първия жалбоподател е направен безуспешен опит за публична продан, два от имотите на втория жалбоподател са продадени, а третият жалбоподател изплаща на Агенцията част от дълга.

През 2015 г. §8 е отменен, а националните съдилища развиват съдебна практика за прогласяване нищожност на учредените по този ред ипотеки и присъждане на обезщетения при осъществена публична продан.

Затова ЕСПЧ приема, че по трите дела жалбоподателите разполагат с ефективни вътрешноправни средства, които им дават шансове за защита на правото им на собственост чрез прогласяване на ипотеките за нищожни и/или получаване на обезщетение. Доколкото към момента националните производства не са приключили с окончателен акт ЕСПЧ отхвърля жалбите на жалбоподателите по второто и третото дело изцяло поради неизчерпване на вътрешноправните средства за защита.

По отношение на първия жалбоподател, ЕСПЧ счита, че жалбата му е недопустима отчасти поради неизчерпване на вътрешноправните средства за защита, отчасти като явно необоснована, тъй като с влязло в сила решение националният съд е приел, че той не дължи част от дълга.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.