Последни новини
Home / Законът / На първо четене: Всички без БСП „за“ новите промени в съдебния закон

На първо четене: Всички без БСП „за“ новите промени в съдебния закон

Defakto.bg

С гласовете на всички парламентарни сили и „въздържали се“ от БСП последният проект за промени в Закона за съдебната власт бе приет на първо четене от парламента. Измененията, наречени от Данаил Кирилов „големия“ проект, са за атестациите на магистратите, правото на обезщетение за мудно правосъдие, зачертаване на режима за отстраняване на съдии, прокурори, следователи, промени има и в дисциплинарните производства, както и за Инспектората.

По огласени изчисления на депутати, от 2007 г. досега ЗСВ е променян 47 пъти, като само за тази година внесените проекти по него са три. Има и четвърти, за отговорността на „тримата големи“, но той за последно бе изпратен на Венецианската комисия за демокрация чрез право на СЕ.

Резултатът от първото четене в пленарната зала днес е като този в правната комисия преди дни. За второ четене се очертава да отпадне предложението съдии и прокурори от районни ниво също да могат да бъдат избирани за членове на Инспектората към ВСС или за главен инспектор, което бе оспорено включително от самия Инспекторат. Възстановяването на помощните атестационни комисии по места се приветства от ВСС с настояването тази дейност да се заплаща,  но е критикувано от Върховния касационен съд. Интересен ще е дебатът за режима за отстраняване на магистрати, чието отпадане бе предложено от правосъдния министър Кирилов. Наказателната колегия на ВКС и съдебният съвет обаче остро възразяват срещу това решение и настояват отстраняването и занапред да се решава от колегиите на Висшия съдебен съвет, но като „възможност“, а не „задължение“ да одобряват подобни искания на главния прокурор. Вариантът, залегнал последно в проекта, би довел до това исканията за отстраняване на магистрати масово да се решават от спецправосъдието.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.