Последни новини
Home / Законът / Премахването на съкратеното следствие минава приоритетно в парламента, предложенията на ГЕРБ – не. Засега (допълнена)

Премахването на съкратеното следствие минава приоритетно в парламента, предложенията на ГЕРБ – не. Засега (допълнена)

Defakto.bg

Приоритетно, преди да излезе в „изборна ваканция“ на 16 октомври, парламентът ще обсъди и приеме на второ четене трите идентични проекта – на БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“, предвиждащи отпадане на съкратената процедура при умишлени убийства и тежки телесни повреди. Четвъртият проект – на ГЕРБ, който не предлага премахване, няма да се разглежда приоритетно.

Това е решението на свикания по искане на Корнелия Нинова извънреден председателски съвет на НС днес. То бе потвърдено пред Де факто и от участници в съвета.

Така във вторник ще има извънредно заседание на правната комисия, на което трите еднакви предложения ще бъдат обединени в общ законопроект и ще се даде най-краткият възможен тридневен срок за становища за второ четене. Намерението е промените, премахващи съкратената процедура, да са факт в предваканционната седмица.

На 25 септември депутатите гласуваха на първо четене всички идеи за реформа на съкратеното съдебно следствие, при което след признаване на фактите на обвинението и отказ от събиране на нови доказателства, определената присъда се редуцира с 1/3. Предложенията на ГЕРБ са при тежки престъпления редукцията да е с 1/5, като се дава и право на преценка на съда дали да я направи. Именно този проект вече ще се гледа отделно, като му дойде времето.

До днешното председателско решение се стигна след ескалация на напрежението в с.Сотиря, където бе убито седемгодишно дете. Трагедията отпуши и законодателните инициативи за съкратената процедура. След първото четене обаче жителите на Сотиря започнаха гражданска подписка за отпадане на процедурата при тежки посегателства, а днес излязоха на протест пред съда в Сливен.

След извънредния председателски съвет Корнелия Нинова обяви за взетите решения. Председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова каза, че е постигнато съгласие за графика на разглеждане на законопроектите, но детайлите ще бъдат обсъдени от правната комисия, а съветът не може да предопределя нейните решения и крайния вариант на законопроекта. От трибуната бе казано, че поправките ще се обсъждат извънредно във вторник.

Процедурни хватки?

След председателския съвет правосъдният министър Данаил Кирилов, автор на проекта на ГЕРБ, обяви:

„Двете норми, двете решения не са противоречащи, те са допълващи. Те са част от един процес, защото едното казва какво става в процеса, а другото каква е правната последица. Затова ние смятаме, че би било просто, би било елементарно, еднократно да кажем няма съкратено съдебно следствие само за убийствата. Затова ние сме предложили каталог от престъпления, дали сме възможност съдът да преценява в кои случаи съобразно тежестта въобще да допусне съкратено съдебно следствие“.

Каза и че има пълен консенсус „въпросът за съкратеното съдебно следствие да се обсъди съвестно и задълбочено и не би следвало да се прибързва“. Както и че не бива да се прибързва заради „изкуствено създадено напрежение“, понеже наказателната политика е стигнала дотук защото за всяко престъпление се прави изменение.
Тези изявления предизвикаха учудване на фона на „договореното“ на председателски съвет. Но, оказа се, има обяснение.
Готвят се процедурни хватки, съобщи „Дневник“. Идеята на ГЕРБ е да не настояват за механично обединение на своя законопроект с този на левицата и едновременното им разглеждане в правната комисия. А просто депутати от мнозинството да вземат текстовете от законопроекта на ГЕРБ и да ги вкарат като депутатски предложения между първо и второ четене към проектите на левицата, патриотите и Воля. Така правната комисия ще трябва да разгледа всички постъпили предложения и да гласува с мнозинство какво подкрепя и кое отхвърля. А ГЕРБ ще имат възможността да прокарат идеите си направо с гласуването в комисия между първо и второ четене.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.