Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия на ВСС „премисли“ и призова: Въздържайте се от провокации, всяка заплаха срещу съдия руши държавността!

Съдийската колегия на ВСС „премисли“ и призова: Въздържайте се от провокации, всяка заплаха срещу съдия руши държавността!

Defakto.bg

Буквално за броени дни Съдийската колегия на ВСС „преосмисли“ позицията си за случващото се около казуса „Полфрийман“.

На 24 септември на „закрито“ кадровиците бяха приели, а после и обявиха позиция, в която вместо да защитят съдиите по делото от сипещите се хули и нападки, се говореше за „нарушен баланс между правото и справедливостта“ и се обявяваше, че постъпилите от политически партии и „други“ сигнали срещу Калин Калпакчиев и Весислава Иванова се изпращат на Инспектората за проверка (която пък може да даде основания за образуване на дисциплинарни дела).

Днес Съдийската колегия обявява призив, със съвсем други внушения. В него категорично се заявява, че отправянето на заплахи и заклеймяването на съдии заради техни решения е недопустимо, засяга независимостта на Темида и правовия ред в държавата. Нещо повече, на фона на ескалацията на страстите кадровиците призовават всички да се въздържат от провокации.

Завоят идва след като 292 съдии от цялата страна се обърнаха към гражданите, както и след като вчера час и половина отново „на закрито“ кадровиците обсъждаха с правосъдния министър Данаил Кирилов „положението“. Възмущение от позицията на Съдийската колегия и изявления на правосъдния министър  заради акта на съдебния състав  изразиха и от „Български адвокати за правата на човека“ , юристи и ерудити с безспорен авторитет.

ПРИЗИВ НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет следи със загриженост продължаващото ескалиране на общественото напрежение, по повод постановения съдебен акт от въззивен състав на Апелативен съд – София, за условно предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман.

Независимостта не е прерогатив на съдебната власт и привилегия на отделния съдия, а съществува в интерес на тези, които търсят или очакват правосъдие, защото законосъобразното и обективно разглеждане на съдебните дела е от съществено значение за демократичното общество. Независимостта на съдиите не е безусловна и рамките на нейното проявление са законовоустановени в чл.117, ал. 2 КРБ, който предвижда, че при осъществяване на функциите си българските магистрати се подчиняват само на закона. Съдийската колегия на ВСС изпълнява задължението си да осигурява и отстоява независимостта на магистратите, като спазва приетите Стандарти за независимост на съдебната власт.

Тези стандарти предвиждат, че в случаи на направени изказвания от представители на изпълнителната и законодателната власт, политически партии или на медийни публикации, в които се сочат конкретни обстоятелства за нарушения в правораздавателната дейност и на морално-етичните норми на поведение от съдия, или се създават съмнения за неговата почтеност и за наличие на корупционни практики, с цел защита на магистратите и запазване на доверието в съдебната система, твърденията трябва да бъдат проверени и разследвани, а предприетите действия и резултатите от тях следва да се оповестят публично. Това беше причина Съдийската колегия на 24.09.2019 г. да сезира ИВСС за извършване на проверка, на основание чл. 175к, ал. 3 и ал. 4 ЗСВ.

Стандартите обаче са категорични, че недопустимо поведение е отправянето на обиди, клевети и манипулации, поставящи под въпрос професионалната компетентност на съдия, както и призиви за саморазправа със магистратите, на което сме свидетели към настоящия момент.

Призоваваме българското общество да зачита конституционно установената независимост на съдебната власт, която е предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес. Всяка форма на вербална атака, насочена срещу личността на магистрата, опит за физическо въздействие и заклеймяването на съдии във връзка с изпълнението на служебните правомощия, е засягане на независимостта на съдебната власт.

Ескалиращата словесна агресия създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физическа саморазправа, поради което Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се обръща към всички с молба да се въздържат от провокации, да спазват установения законов ред и да зачитат независимостта на съдебната власт.

Решението за обръщение към гражданите е взето с мнозинство от членовете на Съдийската колегия на ВСС, при направен отвод от Боян Магдалинчев – представляващ ВСС и Севдалин Мавров, и 2 гласа „против“ на Боян Новански и Стефан Гроздев.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.