Последни новини
Home / Законът / Абсурди по „Полфрийман“: Прокуратурата му забранява да напуска страната, МВР издава заповед за експулсиране, а съдът го освободи

Абсурди по „Полфрийман“: Прокуратурата му забранява да напуска страната, МВР издава заповед за експулсиране, а съдът го освободи

Defakto.bg

Въпреки че вече има издаден австралийски паспорт и закупен билет за самолет, освободеният предсрочно от съда Джок Полфрийман засега няма да напуска България.

Причината е, че спрямо него има наложени две забрани да минава границата, иницирани от прокуратурата. В същото време обаче директорът на „Миграция“ в МВР е издал заповед за експулсирането на чужденеца. Това стана ясно от изявление на вътрешния министър Младен Маринов днес.

„Забраните на прокуратурата на австралийския гражданин Джок Полфрийман за напускане на страната са две – във връзка с досъдебното производство и във връзка с изтърпяване на наказанието „Лишаване от свобода“, каза министърът в Плевен. Вероятно става дума за забрани, налагани по време на разследването на убийството на Андрей Монов, за което чужденецът бе осъден и после, преди присъдата му да влезе в сила. Защо след като той е започнал да изтърпява наказанието си тези забрани не са свалени, не е ясно.

„В момента австралийският гражданин Полфрийман се намира в дома на дирекция „Миграция“ в Бусманци, тъй като по отношение на него директорът на Дирекция „Миграция“ е издал заповед за принудителна мярка експулсиране от страната, която е в процес“, каза още Младен Маринов.

И обобщи: „Допълнително по отношение на въпросния гражданин на Австралия има две забрани, наложени от прокуратурата, за напускане на Република България, така че когато всичките условия бъдат изпълнени ние ще приключим и с тази мярка за експулсиране на лицето“.

В същото време с влязло в сила определение на съда чужденецът е условно предсрочно освободен от затвора и то не се отменя от искането на главния прокурор Цацаров до ВКС да възобнови производството.

Делото във ВКС е насрочено за 23 октомври. Днес на Полфрийман ще бъде връчена призовка за него.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.