Последни новини
Home / Законът / Антинаграда „Вързан ключ“ за КПКОНПИ, „Срамота“ – за Агенцията по безопасност на храните

Антинаграда „Вързан ключ“ за КПКОНПИ, „Срамота“ – за Агенцията по безопасност на храните

Defakto.bg

Сметната палата с отличие за публичност на институцията, БХК – за активното проучване на съдебна практика

Програма „Достъп до информация“ връчи годишните си награди и антинагради по случай Международния ден на правото да знам.

Тази година отличията са в шест категории. И – традиционно – антинаградите са особено любопитни.

В категорията „най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация“, антинаградата „Вързан ключ“ отиде при Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) – за неотговаряне на заявления за достъп до обществена информация и множеството съдебни дела, заведени от журналисти срещу мълчаливите й откази.

Антинаградата „Катинар“ бе присъдена на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за влошаване на практиките по предоставяне на достъп до информация и по-конкретно за отказите да предостави достъп до разрешения, които МОСВ е издало на въглищни централи да изгарят отпадъци за експериментални цели – информация, свързана със здравето и живота на хората.

„Срамота“ получи Българска агенция по безопасност на храните, заради системния отказ да дава информация по важни за обществеността теми. Едни от последните са за договора с фирмата, която събира такса дезинфекция на Граничен контролно-пропусквателен пункт „Капитан Андреево“, както и за информация относно методите на контрол при обезвреждането на животински трупове.

Отличените

Като гражданин, използвал най-активно правото си на информация със „Златен ключ“ е награден Светлозар Алексиев, София – за изключителна последователност и упоритост в използването на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), включително водене на съдебни дела срещу откази, с което успява да повиши прозрачността на Столична община по редица важни и актуални въпроси като организацията на пътното движение, контрола на търговските обекти в Южния парк, ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ и др.

Почетна грамота получава Свилен Димитров и неформална група „Протест Силистра“ за последователното и упорито използване на ЗДОИ, включително съдебно дело и налагане на глоба за неизпълнение на съдебно решение на кмета на община  Силистра, за получаване отчетите по изразходването на 670 000 лв. за озеленяване от общината. Получените над 200 страници са разпространени във Фейсбук и социалните мрежи.

Отличието „Златен ключ“ за неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация е за Български хелзинкски комитет – за систематичното и последователно използване на ЗДОИ, включително водене на съдебни дела, за събиране на данни от съдебната практика за убийства на жени в България. Данните са оповестявани в годишните доклади на БХК, отразявани от медиите и са използвани в подкрепа на предложения за законодателни изменения за криминализиране на домашното насилие. През 2019 г. БХК систематизира и картографира данните в платформата ubita.org – специален сайт, съдържащ база данни със съдебната практика по дела за убийства на жени, инфографики и лични истории на жени-жертви на насилие.

За институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани  ”Златен ключ” получи Сметната палата  за одита на изпълнението „Прозрачност и публичност в дейността на държавната администрация и достъп до обществена информация“ за периода 1 януари 2016 – 30 юни 2018 г. в 17 министерства, администрацията на Министерския съвет и Държавна агенция „Електронно управление“, с конкретни препоръки и срокове за изпълнение за повече прозрачност и публичност и достъп до информация.

 Почетната грамота е за  Областна администрация Благоевград за високото ниво на активна прозрачност, което институцията поддържа от години и ефективното изпълнение на задълженията по ЗДОИ. 

Журналистите

За най-добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп по идформация, „Златен ключ“ е присъден на  Илия Вълков, списание „Клуб Z”за дългогодишно, активно, последователно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ, включително защита на правото на информация в съда, за разследване на актуални теми от обществен интерес. От ПДИ отбелязват, че през 2019 г. е отразил кои медии какви суми са получили по европейски програми от влизането на България в ЕС, което има отношение към свободата на изразяване и независимостта на медиите, както и сумата, която данъкоплатците щяха да заплатят при т.нар. данъчната амнистия за вероизповеданията.

Почетни грамоти получават  Александра Маркарян, OFFNews – за разследването, което разкри порочни практики при надпланов прием на ученици в Софийската математическа гимназия, след което се стигна до нормативни промени за по-строги изисквания и гаранции срещу заобикалянето на класирането при прием на петокласници в елитни училища.

И  Лъчезар Лисицов, Flagman.bg за последователно и резултатно използване на ЗДОИ, включително воденето на съдебни дела, за получаване на информация от Прокуратурата на Република България и Народното събрание.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.