Последни новини
Home / Законът / ВМРО иска от Цацаров разпускане на Хелзинкския комитет, правозащитниците отговарят: Не си правете кампанията на наш гръб!

ВМРО иска от Цацаров разпускане на Хелзинкския комитет, правозащитниците отговарят: Не си правете кампанията на наш гръб!

Defakto.bg

Забраната на правозащитна организация ще е скандален прецедент в Европа

Ангел Джамбазки

Една от вестите в продължение на “скандала Полфрийман” днес бе, че ВМРО в сигнал до Сотир Цацаров са поискали заличаване на Българския хелзинкски комитет от държавните регистри. Случва се, след като партията – съдружник в управлението, вече бе настояла и за проверка на съдиите, постановили условно предсрочно освобождаване на австралиеца, както и за техните оставки и наказания (в каква поредност не стана ясно). И се опита да диктува вътрешното убеждение в независимия, по презумпция, съд.

Александър Сиди

Сега партията на Каракачанов се прицелва в правозащитници. Сигналът до главния прокурор е от евродепутата Ангел Джамбазки и родния депутат Александър Сиди, настояващи да се предприемат мерки за прекратяване на регистрацията на комитета. Мотивите – като за съдиите – БХК излага държавата, понеже води дела срещу нея в Евросъда в Страсбург и “поставя в риск български граждани, както и доброто име на България пред международните институции”. Най-вече – номинирала Джок Полфрийман за Човек на годината и “спомогнала” той да бъде освободен. Двамата отговорни депутати не пропускат и “връзките” на съдиите Калин Калпакчиев и Весислава Иванова с БХК, което ги превръщало в “незаконен състав”.

“Най-скандалната ѝдейност (на БХК – б.р.) обаче е свързана не със защита на правата на онеправданите, а с организирането на семинари за съдии, прокурори и следователи, част от които след това решават съдбите на доказани престъпници като Полфрийман”, заключават от ВМРО.

Отговорът на БХК не закъсня.

Ето го:

Уважаеми колеги,

Българският хелзинкски комитет за пореден път е използван от политиците на ВМРО-БНД, за да осигури достъпа им до мащабно и безплатно медийно отразяване в дните на сериозна предизборна битка.

За пореден път, вместо да предложат реални политики и решения на проблемите на българските граждани, г-н Ангел Джамбазки и г-н Александър Сиди вдигат медиен шум около себе си с правно необосновани, но пък атрактивни в актуалния публичен дебат, действия.

Отказваме да бъдем част от предизборната кампания на ВМРО-БНД!

Обръщаме се към Вас, тъй като настоящият статут на ВМРО-БНД като партия от управляваща коалиция, превръща действията им в акт от висок обществен интерес, който не желаем да легитимираме с мълчание.

Подаденият от цитираните политици сигнал до българската прокуратура се основава на допускането, че в днешно време в България е незаконно гражданска организация да сътрудничи с представители на някоя от трите независими власти, да предоставя мнението и експертното си знание по въпроси от своята компетентност и да награждава представители на същите тези три независими власти, когато те са проявили висок професионализъм или гражданска активност в сферата си на компетентност. Подобно допускане от страна на участници в управлението на държавата не е атака само срещу Българския хелзинкски комитет. То е атака срещу работата на десетки неправителствени организации в цялата страна, които подпомагат органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. То е атака и срещу възможността на активните граждани да участват в управлението на държавата посредством своите компетенции и представлявайки своите общности при формирането на различни политики.

Допускането, че е незаконно и дори противоконституционно неправителствена организация да обучава представители на една от трите независими власти може да бъде дело само на управленци, които се страхуват от своите граждани, и преди всичко — от свободата на тези граждани да се сдружават, да изразяват мнение и да изискват от своите институции да работят законосъобразно и в обществен интерес — това е допускане на идеята за тоталитарно управление, с ограничена или никаква възможност на гражданите да се противопоставят на порочни практики, да развиват правоприлагането и да подобряват работата на институциите.

Подчертаваме, че в момента в Европа няма нито една правозащитна организация, която е забранена. Въпреки репресивните мерки в редица фасадни демокрации в Европа, досега никоя европейска държава не си е позволила да забранява организации на граждани. Ето защо е куриозно в страна, членка на Европейския съюз, партия, която е част от управляващата коалиция, да предприема подобни действия.

 

About De Fakto

Проверете също

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

  Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко …

Правителството одобри 123,8 млн. лева за избори на 14 ноември в два тура

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за …

Един коментар

  1. Тези от ВМРО са пълни фашизоиди, Бойко Борисов ще остане в историята с коалиционното си правителство, пращало съдии за наказания за взети решения и поискана забрана на НПО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.