Последни новини
Home / Законът / ВМРО иска от Цацаров разпускане на Хелзинкския комитет, правозащитниците отговарят: Не си правете кампанията на наш гръб!

ВМРО иска от Цацаров разпускане на Хелзинкския комитет, правозащитниците отговарят: Не си правете кампанията на наш гръб!

Defakto.bg

Забраната на правозащитна организация ще е скандален прецедент в Европа

Ангел Джамбазки

Една от вестите в продължение на „скандала Полфрийман“ днес бе, че ВМРО в сигнал до Сотир Цацаров са поискали заличаване на Българския хелзинкски комитет от държавните регистри. Случва се, след като партията – съдружник в управлението, вече бе настояла и за проверка на съдиите, постановили условно предсрочно освобождаване на австралиеца, както и за техните оставки и наказания (в каква поредност не стана ясно). И се опита да диктува вътрешното убеждение в независимия, по презумпция, съд.

Александър Сиди

Сега партията на Каракачанов се прицелва в правозащитници. Сигналът до главния прокурор е от евродепутата Ангел Джамбазки и родния депутат Александър Сиди, настояващи да се предприемат мерки за прекратяване на регистрацията на комитета. Мотивите – като за съдиите – БХК излага държавата, понеже води дела срещу нея в Евросъда в Страсбург и „поставя в риск български граждани, както и доброто име на България пред международните институции“. Най-вече – номинирала Джок Полфрийман за Човек на годината и „спомогнала“ той да бъде освободен. Двамата отговорни депутати не пропускат и „връзките“ на съдиите Калин Калпакчиев и Весислава Иванова с БХК, което ги превръщало в „незаконен състав“.

„Най-скандалната ѝдейност (на БХК – б.р.) обаче е свързана не със защита на правата на онеправданите, а с организирането на семинари за съдии, прокурори и следователи, част от които след това решават съдбите на доказани престъпници като Полфрийман“, заключават от ВМРО.

Отговорът на БХК не закъсня.

Ето го:

Уважаеми колеги,

Българският хелзинкски комитет за пореден път е използван от политиците на ВМРО-БНД, за да осигури достъпа им до мащабно и безплатно медийно отразяване в дните на сериозна предизборна битка.

За пореден път, вместо да предложат реални политики и решения на проблемите на българските граждани, г-н Ангел Джамбазки и г-н Александър Сиди вдигат медиен шум около себе си с правно необосновани, но пък атрактивни в актуалния публичен дебат, действия.

Отказваме да бъдем част от предизборната кампания на ВМРО-БНД!

Обръщаме се към Вас, тъй като настоящият статут на ВМРО-БНД като партия от управляваща коалиция, превръща действията им в акт от висок обществен интерес, който не желаем да легитимираме с мълчание.

Подаденият от цитираните политици сигнал до българската прокуратура се основава на допускането, че в днешно време в България е незаконно гражданска организация да сътрудничи с представители на някоя от трите независими власти, да предоставя мнението и експертното си знание по въпроси от своята компетентност и да награждава представители на същите тези три независими власти, когато те са проявили висок професионализъм или гражданска активност в сферата си на компетентност. Подобно допускане от страна на участници в управлението на държавата не е атака само срещу Българския хелзинкски комитет. То е атака срещу работата на десетки неправителствени организации в цялата страна, които подпомагат органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. То е атака и срещу възможността на активните граждани да участват в управлението на държавата посредством своите компетенции и представлявайки своите общности при формирането на различни политики.

Допускането, че е незаконно и дори противоконституционно неправителствена организация да обучава представители на една от трите независими власти може да бъде дело само на управленци, които се страхуват от своите граждани, и преди всичко — от свободата на тези граждани да се сдружават, да изразяват мнение и да изискват от своите институции да работят законосъобразно и в обществен интерес — това е допускане на идеята за тоталитарно управление, с ограничена или никаква възможност на гражданите да се противопоставят на порочни практики, да развиват правоприлагането и да подобряват работата на институциите.

Подчертаваме, че в момента в Европа няма нито една правозащитна организация, която е забранена. Въпреки репресивните мерки в редица фасадни демокрации в Европа, досега никоя европейска държава не си е позволила да забранява организации на граждани. Ето защо е куриозно в страна, членка на Европейския съюз, партия, която е част от управляващата коалиция, да предприема подобни действия.

 

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Един коментар

  1. Тези от ВМРО са пълни фашизоиди, Бойко Борисов ще остане в историята с коалиционното си правителство, пращало съдии за наказания за взети решения и поискана забрана на НПО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.