Последни новини
Home / Законът / Евросъдът по правата на човека в Страсбург – на 60 години

Евросъдът по правата на човека в Страсбург – на 60 години

Defakto.bg

Европейският съд по правата на човека в Страсбург навършва 60 години. За бележития юбилей информират от ЕСПЧ.

Председателят Линос Александър Сицилианос

Евросъдът е създаден през 1959 г., десет години след Съвета на Европа, под чиято егида е.

По повод годишнината председателят на ЕСПЧ Линос Александър Сицилианос (начело на съда от май тази година) в обръщение напомня, че защитата на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона са ключови за запазването на толерантността, стабилността и най-вече на мира по света днес.

В обръщението си той набляга, че със създаването на ЕСПЧ за първи път гражданите са получили възможност да внасят жалби срещу държави, нарушили гарантирани от Евроконвенцията права, а решенията на Съда са задължителни за нарушителите и изпълнението им се контролира от Комитета на министрите на СЕ. Така страните по Евроконвенцията са интегрирани в система – без аналог по света – на колективна отговорност за защитата на човешките права.

От създаването си Съдът се е произнесъл по над 750 000 жалби. Решавал е казуси, включително по чувствителни социални проблеми като асистирани самоубийства, аборти, партньорства между хора от един и същи пол, реч на омразата и други, се сочи в обръщението. През последните години Съдът е призоваван да се съсредоточи върху положението на мигрантите в Европа, мерките в борбата с тероризма, внедряваните системи за наблюдение над гражданите, донорството на ембриони.

“Предизвикателството пред Съда днес е да се гарантира, че Европейският континент остава уникално правно пространство, основано на общи ценности, пространство, което защитава европейците от нестабилност и разделение и служи на каузата за мир и демокрация. Съдът по правата на човека със своя надзорен механизъм остава модел на уникално международно правосъдие”, заключава председателят Сицилианос.

 

 

About De Fakto

Проверете също

“Правосъдие за всеки” подновява протестите срещу политическото бездействие в НС за съдебна реформа

 Инициативата „Правосъдие за всеки” подновява протестните си  действия, а новото събитие  ще се проведе на …

Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от  500 000 евро на ден за неизпълнение на съдебна заповед

Съдия Росарио Силва де Лапуерта, зам.-председател на Съда на ЕС осъди Полша да заплаща на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.