Последни новини
Home / Законът / Журналистката Валя Ахчиева спечели дело и срещу Веселин Марешки

Журналистката Валя Ахчиева спечели дело и срещу Веселин Марешки

Defakto.bg

 

Известната журналистка Валя Ахчиева спечели още едно дело, „отишло“ на съд заради професионалната й работа.  След като наскоро съдът обяви наказанието й наложено от бившия шеф на БНР Константин Каменаров за незаконно,  този път на първа инстанция състав на Софийски районен съд отхвърли  искове на  Веселин Марешки,  Веска Марешка и семейните им фирми „ Фармнет“ и „Варнафарма“ срещу Ахчиева. Претенциите  бяха срещу  7 нейния предавания в  „Открито с Валя Ахчиева“, излъчени по БНТ през 2017 год. и 2018 год.  В исковите си молби Марешки и сие претендираха 20 000 лева за нанесени неимуществени вреди.

Става дума за  мегаразследването на Валя Ахчиева за паралелния износ на скъпоструващи лекарства, реимбурсирани от НЗОК и които липсват в аптеките в България, лишавайки пациентите от лечение.   В хода на делото са  изгледани  конкретните  7 предавания „Открито“, в които се проследява  и схемата на т.нар. „ контрабандна Хумира“.  Съдебното решение е категоричино: “ Изнесените факти са резултат от добросъвестно проверена информация от журналиста, поради което за разгласяването им не може да се носи  деликтна отговорност.“    Съдия Стою Згуров  е  анализирал и  7-те предавания,  и посочва: „Критиката срещу действия и думи на политици може да бъде в много по-широки граници, защото те за разлика от частните лица, съзнателно избират да са публични фигури, които са изложени на показ пред журналистите и обществото„.

И още: „Настоящият съд намира, че от събраните и обсъдени доказателства по делото се установи, че темата на журналистическото разследване, осъществено от ответника Ахчиева,  реализирано чрез процесните предавания е представлявала такъв  обществен интерес, още повече, че темата е била поставена на пресконференция от представители на висши държавни органи.

Поводът за журналистическото разследване на Ахчиева е изясняването на  факти, свързани с дружествата, свързани със зам. председателя на Народното събрание Веселин Марешки,  както и официална справка от НЗОК, от която е видно, че аптека в град Силистра е на второ място в страната по получени средства за предоставяне на скъпоструващи лекарства и реимбурсирани от Касата лекарства.  Концентрирането на разследването по отношение на лекарството „Хумира“, предоставяно от аптеки от веригата „Марешки“, се е наложило от сигнал от пациент, получил подобно лекарство в Бургас, който твърди, че опаковката е била с надпис на български език, а самият инжекционен разтвор вътре е бил с надпис на турски език. Впоследствие е установен и втори сигнал за подобно лекарство, получено в гр. Стара Загора.

Ответницата Ахчиева успява да установи в предаването си, че фирмата „Трейднет България“ ЕАД е една от големите износители на лекарства от България, както и че тя е свързана с Веселин Марешки, доколкото  до 2012 година, едноличен неин собственик е била неговата майка и ищца Веска Марешка, а след това тя е пълномощник на едноличния собственик и управител Нина Катченко, която от своя страна живее на съпружески начала / в Русия/ с бащата на неговата съпруга Светлана Марешка. Чрез официални документи се установява, че тази фирма е изнасяла голямо количество лекарства в чужбина, част от тях от позитивния списък, включително и препарата „Хумира“, както и че го е продавала на немската фирма „Колфарма“.

Всички тези факти са изнесени в предаването в резултат на добросъвестно проверена информация от журналиста, поради което за разгласяването на тези данни, последната не може да носи деликтна отговорност.“

Съдът отсъжда, че  Валя Ахчиева не следва да носи отговорност за своите оценъчни съждения в 7-те предавания „Открито“ по БНТ, защото, те представляват част от упражненото право на свобода на словото, допустима критика спрямо публична фигура, каквато е ищецът Веселин Марешки и свързаните с него фирми. Оценъчните съждения на Ахчиева са базирани на точна и проверена информация, касаеща въпрос от изключителен обществен интерес.

Съдът намира също, че „ процесните действия на ответника Ахчиева, в качеството и на автор на предаването „Открито“, излъчено по БНТ не са противоправни, поради което, тя не следва да отговаря за евентуално претърпени имуществени или неимуществени вреди от ищците.“

В производството по делото не се е установило, че ищците Веселин Марешки и Веска Марешка са претърпели стрес, психически дискомфорт и безпокойство, в следствие на процесните предавания, а само че ищецът Марешки е изпитвал известно неудобство от това да му бъдат задавани едни и същи въпроси. А ищцата Веска Марешка спряла да пее песни и преустановила кариерата си на фолклорна певица и спряла да посещава град Троян.

Това според Съда, представлява още едно основание да отхвърли предявените от ищците Веска Марешка и Веселин Марешки искове срещу журналиста Валя Ахчиева.

Страните могат да обжалват решението на Софийския районен съд в 14-дневен срок.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.