Последни новини
Home / Законът / Шестима нови съдии от СРС искат кадровиците да им разтълкуват свое решение

Шестима нови съдии от СРС искат кадровиците да им разтълкуват свое решение

Defakto.bg

Кои точно дела, разпределени ни като „младши“, трябва да довършим?

Шестима съдии от Софийския районен съд, назначени с решение на ВСС от юли тази година, се обръщат към Съдийската колегия на ВСС да им разтълкува свое решение.

На заседание на 2 юли, на което младши съдии бяха назначени за районни, колегията им възложи „да довършат започнатите с тяхно участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, както и да изготвят съдебните актове по обявените за решаване дела„.

Питащите съдии са били „младши“ в гражданското отделение на Софийския градски съд, постъпват на работа в СРС на 5 юли. И конкретно искат да разберат какъв е обхватът на възложеното им задължение за довършване на въззивни частни граждански дела, които са им били възложени като младши съдии в СГС. Напомнят, че частните граждански дела не се разглеждат в открито заседание и поради това не се обявяват за решаване в присъствието на страните. Спорът е за оставените без движение до 5 юли частни производства, както и за такива, които са останали нерешени към тази дата заради отвод на членове на състава, на чието място не е бил определен нов съдия.

Шестимата магистрати сочат, че в Правилата за образуване, разпределение, заместване по вече образувани граждански и търговски дела в СГС, одобрени със заповед на председателя през 2017 г. и неотменени досега, в случаите, когато поради процесуални пречки по частно гражданско дело не е постановен съдебен акт по съществото на въпроса, а докладчикът вече не правораздава в СГС, делото се преразпределя измежду всички съдии в съда и се разглежда от новоопределения съдебен състав.

Шестимата пишат, че всеки от тях има минимален брой разпределени частни граждански дела, оставени без движение по различни причини до 5 юли, или пък нерешени поради постановен отвод на някои от членовете на състава и неопределен нов на негово място. И на 4 юли, в разрез с цитираните Правила, със заповед им е разпоредено да решат и разпределените им частни граждански дела от този кръг –  оставени без движение и не обявени за решаване.

Делата са им били „докладвани“, като са били оставени на старите им бюра в СГС. Бившите „младши“ са поискали те да бъдат преразпределени в съответствие с Правилата, но с разпореждания на съдиите, определени да извършват тези дела, им е указано, че те не следва да се преразпределят.

Проблемът е сериозен, подчертават шестимата. Най-вече защото остава неяснота дали, ако се произнесат, актовете им не подлежат на отмяна по реда на инстанционния контрол, тъй като компетентността на едно лице да бъде съдия по определено дело следва от акта на ВСС за неговото назначаване, а не от разпорежданията на административното ръководство. Така че актовете им могат да се окажат незаконни.

За това молят СК да им разтълкува дали на назначените за районни съдии е възложено да довършат и разпределените им частни граждански дела, по които не е постановен краен акт до назначаването им в районните съдилища.

Въпросът е включен в дневния ред на колегията за утре.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.