Последни новини
Home / Законът / ВКС измества делото „Полфрийман“ на 7 октомври, съдийската подписка срещу обругаването на колеги нараства

ВКС измества делото „Полфрийман“ на 7 октомври, съдийската подписка срещу обругаването на колеги нараства

Defakto.bg
Върховният касационен съд измести напред датата на разглеждането на делото „Полфрийман“, за да защити правата на чужденеца.
Вместо на 23 октомври, както бе първоначално определено, искането на Сотир Цацаров за възобновяване на производството за условното предсрочно освобождаване ще се гледа от състава на ВКС на 7 октомври, съобщиха оттам.
Дотук се стига, след като при влязло в сила съдебно определение за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, той е задържан в център за мигранти, а прокуратурата не е свалила наложените му отдавна забрани да напуска страната.
Междувременно броят на съдиите, подписали безпрецедентното обръщение към гражданите след ескалацията на напрежението по случая, е нараснал. В края на миналата седмица 292 магистрати от ВКС, ВАС, апелативни, окръжни и районни съдилища категорично се обявиха срещу заплахите и обругаването на колегите си Калин Калпакчиев и Весислава Иванова. И предупредиха – линчът срещу съдиите ще доведе до „фасадно“ правосъдие.

В края на деня вчера броят на подписалите се вече е бил 338, съобщиха магистрати. Към обръщението са се присъединили съдии от Софийския градски съд, Окръжните съдилища в Монтана, Сливен, Перник, Ямбол, Пазарджик, Районните съдилища в Нови Пазар и Панагюрище.

Съобщението на ВКС:
С разпореждане от 01.10.2019 г. по касационно дело № 967/2019 г. (за възобновяване на делото за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман) заместникът на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и ръководител на Наказателната колегия отмени разпореждането от 26.09.2019 г. в частта относно определената дата на провеждане на открито съдебно заседание на 23.10.2019 г. и пренасрочи делото за 07.10.2019 г. от 9.00 ч.
В разпореждането се посочва: „Заради изключителния обществен отзвук на делото, както и с оглед разпространената в общественото пространство информация, че условно предсрочно освободеният Джок Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване във връзка с предстоящото произнасяне на ВКС, намирам, че следва да се осигури възможност за провеждане на касационното производство в кратки срокове, като делото бъде пренасрочено за по-ранна дата – 07.10.2019 г. от 9.00 ч. Посочената дата на заседанието е определена след съгласуване и преценка на състава, ангажиран за разглеждане и решаване на делото, съобразена е със служебната ангажираност на съдиите, като осигурява и достатъчен период от време за подготовка на страните“. Разпоредено е незабавно да се уведомят страните: Върховната касационна прокуратура, Джок Полфрийман и неговият защитник адв. Ангелов. „Препис от разпореждането да се изпрати ведно със съобщението за датата и часа на заседанието на началника на Дирекция „Миграция“ за незабавно връчване на осъдения Джок Полфрийман и осигуряването му в съдебно заседание. Уведомлението и копие от разпореждането да се изпратят на Дирекция „Миграция“ и по факс по реда на чл. 178, ал. 8 от НПК, тъй като случаят е бърз. Осъденият да бъде уведомен и чрез неговия защитник адв. Ангелов, ако последният се съгласи да приеме книжата“ – пише още в документа.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.