Последни новини
Home / Законът / ВСС категорично: Бившите „младши“ съдии не довършват „замръзнали“ дела!

ВСС категорично: Бившите „младши“ съдии не довършват „замръзнали“ дела!

Defakto.bg

Бившите младши съдии в Софийския градски съд, назначени вече за районни магистрати в СРС, нямат задължение да довършват частни производства, които не са били обявени за решаване.

Това единодушно гласува днес Съдийската колегия на ВСС.

Поводът бе искане от шестима съдии от Софийския районен съд, бивши „младши“ в СГС, кадровиците да разтълкуват какви точно дела са били длъжни да довършат в СГС. Както Де факто писа, става дума за въззивни частни граждански дела, оставени без движение поради процесуални спънки или отводи.

На 2 юли при назначаването на нови районни съдии ВСС им възложи да довършат започнатите с тяхно участие наказателни дела, както и да изготвят съдебните актове по обявените за решаване дела. В същото време на бившите „младши“ от СГС им е било вменено да довършат и въззивни частни граждански дела, по които са били докладчици, но които са били без движение поради процесуални пречки или отводи. В искането си до ВСС шестимата съдии бяха посочили, че подобни техни актове ще са незаконни, тъй като те вече правораздават в друг съд – Софийския районен съд.

Днес Красимир Шекерджиев от Съдийската колегия разясни проблема и допълни, че част от съдиите от СГС са приели, че след като веднъж тези производства са били разпределени на младши, е било редно те да ги довършат. И това е довело дотам зам.-председатели на съда със „странни“ актове да анулират предни свои разпореждания за преразпределение на въпросните преписки. „Безумно е дело в СГС да минава на доклад на съдия от СРС“, заключи Шекерджиев.

„Наистина е безумно, решението на Съдийската колегия от юли е пределно ясно, но не разбирам откъде е дошло – от административното ръководство на СГС, конкретни зам-председатели или кой?“, реагира Лозан Панов.

Георги Чолаков също заяви, че решението им я било пределно ясно. И предложи искането за тълкуване да се отклони, като в мотивите си кадровиците обявят, че висящите производства не подлежат на довършване от бившите „младши“.

Прие се единодушно.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.