Последни новини
Home / Законът / Реформата на съдебната карта продължава, разглеждат се различни варианти

Реформата на съдебната карта продължава, разглеждат се различни варианти

Defakto.bg

Структурната реформа на съдебната карта ще продължи, гласува днес Съдийската колегия на ВСС с 12 на 1 гласа. „Против“ бе Севдалин Мавров, който обяви, че няма да приеме да бъде закрито нито едно съдилище в България.

Дебатът за преструктурирането на съдилищата у нас тече отдавна, още от предния състав на ВСС. Ресорната комисия по съдебната карта и натовареността начело с Калин Калпакчиев тогава успя да разработи принципни критерии, по които ще става преструктурирането – гарантиран достъп до правосъдие, ефективност, качество и бързина на правораздаването на базата на ред показатели. До конкретни решения обаче в предния мандат не се стигна – всеки дърпаше чергата към себе си и отказваше да обсъжда „преструктуриране“ в „своя“ район.

Днес конкретни решения, свързани с конкретни съдилища, също не бяха взети. Обсъждането бе по предложение на Боряна Димитрова и Даниела Марчева, предложили на кадровиците примерни насоки за бъдещата реформа. Стана ясно също, че реформа ще има не само за районните, но и за окръжните, може би и апелативните съдилища. Но първи, логично са районните – те са и най-много – 113 в страната. От районните нива започна и структурната реформа в прокуратурата, която обаче вече минава втори етап. Техният модел е генерален – районни прокуратури остават само в областните центрове, околните стават техни териториални поделения.

При съдилищата е по-сложно, тъй като всяко от тях е самостоятелно юридическо лице. А и не са длъжни да следват прокурорския модел.

По време на дебата днес стана ясно, че преструктурирането неизбежно е свързано и с електронното правосъдие, както и с това дали ще има ново законодателно решение за заповедните производства, които са над 60 % от делата в ред районни съдилища. Има намерения тези производства да излязат от съда, но има и много противници на тази идея.

Очертаните възможни насоки бяха обединения на РС на териториален принцип, сливания на „малките“ съдилища, създаване на териториални отделения, закриване. За закриване няма да се говори. Отречен е и вариантът, в който съдилища с по двама съдии се вливат другаде, тъй като това няма да доведе до сериозни икономии, но ще съкращава „реални“ хора (сред служителите). Конкретни варианти днес не бяха гласувани.

Едно от предложенията е принципно да се върви към създаване на териториални отделения, като ще се разработват всички възможни вариации. Конкретиките ще бъдат очертани след приключване на европроекта за съдебната карта и създаването на единна информационна система на съдилищата, започнат от предишния ВСС и рестартиран от настоящия. Другото задание пред проектния екип е да се разработят варианти с и без заповедното производство.

Без обяснения всичко това щеше да остане една енигма за публиката, наблюдаваща заседанията на ВСС.

На обсъждането днес кадровиците завиваха в различни посоки, неясни за наблюдателите, без материалите, които се обсъждаха. Споменато бе и проведеното по темата „работно съвещание“, без публика.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.