Последни новини
Home / Актуално / Член на ВСС, автентично: Кого защитаваме? Един убиец, който проля българска кръв!

Член на ВСС, автентично: Кого защитаваме? Един убиец, който проля българска кръв!

Defakto.bg

Вероника Имова (на снимката) говори като „една българска майка“, каза колегата й Драгомир Кояджиков

В края на дневния ред на Съдийската колегия днес имаше точка, формулирана така: „Становище на Съюза на съдиите в България относно публикувана позиция на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет“.

Точката бе свързана с първата позиция на колегията от 24 септември по повод „Полфрийман“, в която се говореше за „нарушен баланс между правото и справедливостта“ и се информираше, че сигналите на политически партии, а и на медии срещу съдиите Калин Калпакчиев и Весислава Иванова са предадени на Инспектората към ВСС. А конкретният повод бе становището на Съюза на съдиите, изпратено на кадровиците. Управителният съвет на съсловната организация (без председателя Калин Калпакчиев) ги призова: Ако няма да защитавате съдиите от обругаване, подайте си оставките!

В началото на обсъждането Лозан Панов обясни – тази реакция на колегията създаде допълнително напрежение, споделям усещането на колегите, че фразата за нарушения баланс е оценка на един съдебен акт и вид намеса в правораздавателната власт на магистратите. Настоя – трябва да стане ясно как точно се е стигнало до тази декларация, а после и до обръщението на Съдийската колегия, което беше с друг смисъл.

Преди да се разгори дебат, представляващият съвета Боян Магдалинчев обяви: по тази точка си правя отвод, както го направих и предните два пъти. Нямаше нужда от обяснения – третият член на състава на апелативния съд по „Полфрийман“, Виолета Магдалинчева, е негова дъщеря.

Първоначално изглеждаше, че въпросът ще приключи тихо и мирно – без обяснения кой кога какви декларации е предлагал и редактирал. Но пък в изказванията си първо Даниела Марчева, после и Цветинка Пашкунова изрично подчертаваха – изречението за „баланса“ е било възприето превратно, кадровиците имали предвид, че такова неминуемо е усещането на близките на убития от Полфрийман Андрей Монов и те го разбират. И че с това по никакъв начин не са оценявали влезлия в сила съдебен акт.

А председателят на ВАС Георги Чолаков се опита да приключи всичко с предложението: приемаме становището на Съюза на съдиите за сведение. И май го приеха.

Но думата взе Вероника Имова – дългогодишен върховен съдия, първи председател на съдийската КАК, избраник във ВСС от парламентарната квота (на ГЕРБ).

Оттук нататък Де факто ви представя цитати, без коментар.

Вероника Имова: „Първата реакция беше Съдийската колегия действително да реагира срещу един акт, който е скандален. Втората реакция беше да реагираме срещу личните нападки срещу магистратите. Съдиите не са свещени идоли, богове, дължат обяснения на обществото. Но и хулите и нападките срещу тях са недопустими и това сме имали предвид. Ние сме длъжни да защитим независимата съдебна власт и независимите магистрати и това сме направили…

Не можем да си затваряме очите пред факти, които сочат на зависимости вътре в самата съдебна власт… Не можа да се каже, че тук има пълен баланс между право и справедливост… Срещу един убиец, който не само уби едно българско момче и проля българска кръв, но направи опит да убие друго българско момче. Кого защитаваме ние?! И при какви данни за морал става това. И как може да не реагира обществеността при една такава подобна „справедливост“ и как може пък ние да си мълчим?! Съдийската колегия казва: резултатът е несправедлив. Не можем да си позволим зависим и пристрастен състав да гледа едно такова дело, което се отнася към един от най-сериозните елементи – наказанието. Този въпрос е много сериозен и трябва в обществото да има дебат . Следва ли или не следва такива едни актове да бъдат предмет на производство по възобновяване… Как правната общност ще се черви пред паметта на това момче… Аз смятам,  че трябва да се постигне дебат за промените в законодателството!“

А колегата й Драгомир Кояджиков (от парламентарната квота, на БСП) поясни: „Тя говори като майка. Едно изказване на българска майка – това чухте в момента“.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

7 коментара

 1. Тази, т.нар. съдийка подкова поредното осъждане на клета България в Страсбург. Никога не е късно да станеш за резил

  • Галя Маринова

   Осъждане на клета България осигуриха т.нар. съдия Калпакчиев и неговите подопечни, всички протежета на „Бълхгарския“ Хелзински Комитет. Тяхното решение – де факто да помилват убиеца Полфрийман,неизбежно предизвика по-следващите обществени реакции и задържането му в Бусманци.
   Без друго този убиец със стъклени очи – ще бъде освободен на 07.10. Той ще перкара остатъка от живота си изливайки помия върху гроба на един български младеж и върху България, и ще гледа да печели от това. А тези, които със слугински рефлекс се радват в България на този изверг- нека Господ пощади децата им.

 2. Изцепката „българска кръв“ е потресаваща – изразява най-малкото некадърност…

 3. Хонг Конг

  Потърсете в youtube „ИСТИНАТА за Джок Полфрийман“ и вижте фактите – после си помислете как е осъден Джок!

  • Теодор Делев

   Каква е истината? Този видеоклип уж опитва да докаже, че не той е бил нападателят. В същото време нападателят сам казва „Нападнах, за да спся живот, не да отнема“. Един път се изкарва, че е нападател-самозащитник, друг път не бил участвал, друг бил… дрън-дрън. Вървял си е, видял свада, отишъл, извадил боен нож и наръгал две момчета, едното – смъртоносно. И не било справедливо наказанието му, защото, въпре че той е притичал да нападне, било самозащита… wtf.

 4. Галя Маринова

  Поздравления за вашата пзоиция, г-жо ИМОВА! Пожелавам успех във всяко начинание, защото Калпакчиев и останалите подмазващи му се „съдии“ и всевъзможни тролове и плужеци, няма да ви простят. Да, така е: „He мoжeм дa cи зaтвapямe oчитe пpeд фaĸти, ĸoитo coчaт нa зaвиcимocти вътpe в caмaтa cъдeбнa влacт… He мoжa дa ce ĸaжe, чe тyĸ имa пълeн бaлaнc мeждy пpaвo и cпpaвeдливocт“

  Реазултатът от решението на Калпакчиев и сие протежета на „Българския“ Хелзински Комитет ще бъде, че хората ще започнат сами да раздават правосъдие!… Сега наистина съм благодарна на съдбата, че съм американска гражданка. В САЩ ТАЗИ ПЕРЕВЕРЗИЯ – ДЕ ФАКТО помилването на убиец като Полфрийман, НЕ се случва! Но там, в САЩ, избираме Районни съдии и шерифи с директен вот – от гражданете.

 5. Атанаска Савова

  Поздравления за вашата пзоиция, г-жо ИМОВА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.