Последни новини
Home / Законът / Българският съдия Александър Корнезов бе избран за председател на състав в Общия съд на ЕС

Българският съдия Александър Корнезов бе избран за председател на състав в Общия съд на ЕС

Defakto.bg

Александър Корнезов, български съдия в Общия съд на Европейския съюз (ЕС),  е избран за председател на състав до 31 август 2022 година.

Изборът на нови председатели на десетте състава е бил вчера, а сред избраните от съдиите е и доц. д-р Корнезов, който от три години правораздава в  Общия съд на ЕС, се казва в съобщение на съда. Корнезов ще  бъде председател на състав до 31 август 2022 г. Останалите избрани са Vesna Tomljenović, Anthony Michael Collins, Stéphane Gervasoni, Dean Spielmann, Anna Marcoulli, Ricardo da Silva Passos, Jesper Svenningsen и Maria José Costeira.

Миналата седмица Съдът на ЕС обнови състава си с 14 нови съдии, а за председател на съда беше избран Marc van der Woude.

Александър Корнезов е роден през 1978 г.  Той е доцент по право на Европейския съюз и по международно частно право в Българската академия на науките.  След дипломирането в Софийския университет през 2003 г.  специализира Право на Европейския съюз в един от култовите университети – Колежа на Европа в Брюж, Белгия.Работил в най-реномираната и мощна адвокатска компания по европейско право в Брюксел Van Bael & Bellis

Корнезов е учредител и член на управителния съвет на Българската асоциация за европейско право и отговорен редактор на сп. „Европейски правен преглед“. Автор е на многобройни публикации в областта на европейското право.

Той е  рекордьор по владеене на чужди езици в съдебната общност в Люксембург. Говори шест езика – английски, френски, руски, испански, португалски, а ползва и арабски.

От 13 април до 31 август 2016 г. е съдия в Съда на публичната служба, а от 19 септември 2016 г. е съдия в Общия съд на ЕС.

About De Fakto

Проверете също

“Правосъдие за всеки” подновява протестите срещу политическото бездействие в НС за съдебна реформа

 Инициативата „Правосъдие за всеки” подновява протестните си  действия, а новото събитие  ще се проведе на …

Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от  500 000 евро на ден за неизпълнение на съдебна заповед

Съдия Росарио Силва де Лапуерта, зам.-председател на Съда на ЕС осъди Полша да заплаща на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.