Последни новини
Home / Законът / Българският съдия Александър Корнезов бе избран за председател на състав в Общия съд на ЕС

Българският съдия Александър Корнезов бе избран за председател на състав в Общия съд на ЕС

Defakto.bg

Александър Корнезов, български съдия в Общия съд на Европейския съюз (ЕС),  е избран за председател на състав до 31 август 2022 година.

Изборът на нови председатели на десетте състава е бил вчера, а сред избраните от съдиите е и доц. д-р Корнезов, който от три години правораздава в  Общия съд на ЕС, се казва в съобщение на съда. Корнезов ще  бъде председател на състав до 31 август 2022 г. Останалите избрани са Vesna Tomljenović, Anthony Michael Collins, Stéphane Gervasoni, Dean Spielmann, Anna Marcoulli, Ricardo da Silva Passos, Jesper Svenningsen и Maria José Costeira.

Миналата седмица Съдът на ЕС обнови състава си с 14 нови съдии, а за председател на съда беше избран Marc van der Woude.

Александър Корнезов е роден през 1978 г.  Той е доцент по право на Европейския съюз и по международно частно право в Българската академия на науките.  След дипломирането в Софийския университет през 2003 г.  специализира Право на Европейския съюз в един от култовите университети – Колежа на Европа в Брюж, Белгия.Работил в най-реномираната и мощна адвокатска компания по европейско право в Брюксел Van Bael & Bellis

Корнезов е учредител и член на управителния съвет на Българската асоциация за европейско право и отговорен редактор на сп. „Европейски правен преглед“. Автор е на многобройни публикации в областта на европейското право.

Той е  рекордьор по владеене на чужди езици в съдебната общност в Люксембург. Говори шест езика – английски, френски, руски, испански, португалски, а ползва и арабски.

От 13 април до 31 август 2016 г. е съдия в Съда на публичната служба, а от 19 септември 2016 г. е съдия в Общия съд на ЕС.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.