Последни новини
Home / Законът / ВАС отхвърли жалба на Мая Манолова за публикация в „Труд“ – била „черен пиар“ по изборите, но не „агитационен материал“

ВАС отхвърли жалба на Мая Манолова за публикация в „Труд“ – била „черен пиар“ по изборите, но не „агитационен материал“

Defakto.bg

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалба на независимия кандидат за кмет на София Мая Манолова, свързана с публикация в „Труд“, съобщиха от съда.

Мая Манолова

Конкретно Манолова оспорва отказ на ЦИК по неин сигнал срещу медията за недопустим „агитационен материал“. Публикацията е била за „предизборните лъжи“ на кандидата, със заявката да има още подобни.

На 27 септември членовете на ЦИК се разделят в реми 8 на 8 по сигнала на Манолова. Всички признават, че материалът използва обиден и циничен език, който накърнява достойнството й и очевидно призовава да не се гласува за Мая Манолова в идния местен вот. Но, според половината от ЦИК това не бил „агитационен материал“ по смисъла на закона, понеже не изхождал от политическа партия, коалиция или друг участник в изборите. Според другата половина подобна трактовка е формален прочит на закона и ЦИК трябва да укаже на „Труд“ да свали публикацията от онлайн изданието си.

От решението на ВАС, което е окончателно, става ясно, че върховните съдии споделят аргументите на първата група. То е на Диана Гърбатова – председател и докладчик, Добринка Андреева и Владимир Първанов.

В решението на ВАС се казва:

Между страните не е било спорно обстоятелството, че процесният материал съдържа унижаващи и недостойни за уважавана печатна медия квалификации и изрази, както и грозни и недопустими думи и фрази, като: „предизборни лъжи“, „политическото или менталното двуличие“, „говорейки абсолютни неистини“, „пороя от фалшиви твърдения, с които госпожа Манолова залива публичното пространство“, „фигура със сложен политико-ментален комплекс“ и други отрицателни квалификации, създаващи негативни внушения за жалбоподателката като кандидат за кмет на Столична община. Настоящият съдебен състав споделя становището, че материалът, публикуван на хартиеното и в електронното издание на в. “Труд“ използва груб и на места циничен език, с който се накърняват честта и доброто име на адресата на печатния материал, както и че с него се цели демотивиране на избирателите да гласуват за определен кандидат, участник в изборите, който в случая е обект на н. нар. „черен пиар“. Съдът счита, че в конкретната хипотеза процесния печатен материал съдържа индиректен призив и внушение за неподкрепа на кандидата М. Манолова. Въпреки това решаващият съдебен състав намира, че процесният печатен материал не съответства на законовите изисквания за „агитационен материал“ по смисъла на ИК, защото същият не е изготвен и разпространен от нито един от субектите, посочени в нормата на чл. 183, ал. 1, изречение първо ИК – от кандидати, партии, коалиции и инициативни комитети. По делото няма данни авторът на статията или собственикът на печатната медия да е някой от цитираните по- горе субекти. Настоящият съдебен състав не възприема тезата, че визираното изброяване е примерно и не е изчерпателно. Напротив, в случая законодателят е регламентирал лимитативно и изчерпателно кои точно са субектите, които разпространяват агитационнни материали по смисъла на чл. 183, ал. 1, изречение първо ИК и процесната печатна медия не е между тях. Това е така, защото при формулиране на субектите не е използвана думата „други„.

 

 

About De Fakto

Проверете също

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

Един коментар

  1. Мила Трифонова

    Хаха, верно с превръзка на очите е взето това решение. Хем унижаващ текст, хем не било предизборен пиар по време на избори. Е, Петьо Блъсков няма да има грижа за „онезиѝ“ имоти, които Фандъкова размени с него

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.