Последни новини
Home / Законът / ВКС определи: Делата срещу шефове на фонд „Земеделие“ са подсъдни на СГС, не на спецсъда

ВКС определи: Делата срещу шефове на фонд „Земеделие“ са подсъдни на СГС, не на спецсъда

Defakto.bg

Делата срещу ръководни кадри на Държавен фонд „Земеделие“ не са подсъдни на специализирания съд. Това определи състав на ВКС по конкретен спор за подсъдност.

Макар и по конкретен повод, произнасянето е принципно. В него върховните съдии обясняват защо дейците от „Земеделие“ не попадат в кръга на „високата корупция“, която със законови промени бе препратена на спецправосъдието.

Мирослав Николов

Конкретното дело е срещу един от бившите шефове на фонда Мирослав Николов. Той е избран за изпълнителен директор през 2013 г., отстранен през юли 2014 г., после възстановен от съда. През 2017 г. тогавашното антикорупционно звено на СГП го обвинява за сключен през 2014 г. договор за пиар услуги за близо 20 000 лева при налична служба „Връзки с обществеността“ в „Земеделие“, като договорът не бил съгласуван и с финансовия контрольор и главния секретар на фонда. Първоначално обвинението е за безстопанственост, впоследствие – за неизгодна сделка.

Първоначално обвинителният акт е внесен в Софийския градски съд, който прекратява делото и го връща на прокуратурата за „оправяне“ ва обвинителния акт. При повторното внасяне вече са приетите промените в НПК, с които ред престъпления, извършени от отговорни длъжностни лица, бяха изпратени на спецправосъдието. Те станаха известни като дела срещу „високата корупция“. Позовавайки се на новата подсъдност, СГС връща казуса на спецпрокуратурата. Тя го внася в специализирания съд, който веднъж прекратява производството, а после на свой ред указва да се внесе в СГС по компетентност. Накрая, през юли тази година, Софийският градски съд отново прекратява делото и повдига спор за подсъдност пред ВКС.

Върховните съдии Румен Петров, Валя Рушанова и Христина Михова се произнасят с окончателно определение. В него тримата заявяват, че сключването на неизгодна сделка е в каталога от престъпления на „високата корупция“, подсъдна вече на специализираните съдилища. Но изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ не попада сред лицата на отговорни длъжности, изрично посочени в чл. 411а от Наказателно-процесуалния кодекс. А това е така, защото „Земеделие“ не е държавна агенция, държавна комисия илиизпълнителна агенция по смисъла на Закона за администрацията – не е на пряко подчинение на Министерския съвет, не е колегиален орган, нито е орган, пряко подчинен на министър. Затова обвиненията трябва да се разгледат от Софийския градски съд.

С разпореждане от днес в Софийския градски съд отново е образувано дело по казуса.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.