Последни новини
Home / Законът / „Загрижени граждани“ за прокуратурата искат от Цацаров възобновяване на делата на Волен Сидеров

„Загрижени граждани“ за прокуратурата искат от Цацаров възобновяване на делата на Волен Сидеров

Defakto.bg
Когато в предаването влезе и охраната. Снимка, Клуб Z

Група загрижени граждани предлагат на главния прокурор Стори Цацаров да поиска възобновяване на три дела на лидера на Атака Волен Сидеров, тъй като той  очевидно не се е поправил, се казва в открито за медиите писмо.

Повод за призива им е скандала и  проваленото предаване „Референдум“ по БНТ снощи, 1 октомври.  „Патриотите“ Волен Сидеров („Атака“) и Юлиан Ангелов (ВМРО) разиграха грозна свада помежду си, която наложи то да бъде прекъснато, а в студиото влязоха униформени служители на реда, повикани да изведат лидера на „Атака“. Сидеров предизвика скандала.

За да се „разсее всякакво съмнение за прокурорски чадър над политици и лично отношение към определени извършители на престъпления, каквито биха се появили в общественото пространство“,  гражданите, които са пропуснали да се подпишат, казват,  че „кандидатът за кмет на София Волен Сидеров с грубо, цинично и евентуално осъществяващо дребно хулиганство поведение провали предизборния дебат, организиран от телевизията съобразно Изборния кодекс“.

Прави впечталение, че авторите на писмото са отлично запознати със съдебните проблеми на  Сидеров.  Ето какво казват още: “ През март 2016 г. г-н Сидеров се призна за виновен по три наказателни дела от общ характер за престъпления по чл. 325, ал. 2 във вр. с ал.1 от НК; по чл. 325, ал. 2,  във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 20, ал. 2, във вр. с ал. 1 от НК; по чл. 143, ал. 1, пр. 3, алт. 1 от НК; по чл. 325, ал. 2, във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК и по чл. 131, ал. 2, т. 4, във вр. с чл. 130, ал. 2 от НК.

Видно от вчерашните събития обаче г-н Сидеров не се е поправил. Предвид застъпваната напоследък практика на главния прокурор да иска възобновяването на наказателни дела, предизвикали широк обществен отзвук, във връзка с признати за виновни за престъпления от общ характер лица, които по мнението на прокуратурата не са се поправили, призоваваме Ви да поискате възобновяването на трите наказателни дела срещу господин Сидеров: НОХД № 1036/2016, НОХД № 1038/2016 и НОХД № 193/2016 — всички по описа на Софийски градски съд, Н.О.“

Призивът е подписан от „ Група загрижени за прокуратурата граждани“.

Междувременно ръководството на БНТ декларира, че застава зад водещата на „Референдум“ Добрина Чешмеджиева и зад нейните действия по време на предаването.

Недопустимо е използването на ефира на обществената телевизия и употребата на език на омразата, на думи, които очернят политически опоненти, се казва още в декларацията на Българската национална телевизия.

БНТ ще предложи на ЦИК и СЕМ да изключат от споразумението партията на Волен Сидеров и тя да няма безплатни и платени участия в БНТ.

„София Прайд“ категорично  застава зад Ангел Джамбазки!“ Това декларира в иронична позиция организацията, която всяка година провежда гей парада в София, пише Медиапул.  Няколко пъти в в национален ефир Сидеров обяви, че Джамбазки е гей. „Мога да предложа (Ангел) Джамбазки да отиде да оглави гей парада. Той е гей“, каза лидерът на „Атака“ преди да му бъдат изключени микрофоните и да се намеси полицията.

„Осъждаме остро нападките на основа на действителна или предполагаема сексуална ориентация от страна на Сидеров, защото те нямат място в един цивилизован политически дебат в една европейска демократична държава. Да бъдеш гей не е позорно. Позорно е това да бъде използвано като компромат“, се казва в позицията на „София прайд“

Съветът за електронни медии (СЕМ)  защити екипа на „Референдум“ и ще изпрати запис от предаването на Централната избирателна комисия.  ЦИК е компетентна да  вземе решение за санкции при нарушения на споразумението между политическите партии.

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.