Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът ще проверява пловдивските прокуратури за теч на лични данни

Инспекторатът ще проверява пловдивските прокуратури за теч на лични данни

Defakto.bg

Но сам мълчи за резултатите от проверката за изтичането на лични данни на Мирослава Тодорова

Инспекторатът към ВСС ще проверява трите прокуратури в Пловдив – районна, окръжна и апелативна, за теч на лични данни.

Това стана ясно от решение на Прокурорската колегия днес, взето по предложение на главния инспектор Теодора Точкова.

Поводът бе доклад от извършена проверка в Апелативна прокуратура – Пловдив, възложена от Сотир Цацаров в края на юни.

Иван Даскалов

Какво пише в доклада не беше известно. От изслушването на апелативния прокурор на Пловдив Иван Даскалов от кадровиците днес обаче се разбра, че проверката е била заради воденето на паралелна деловодна система и в трите прокуратури. Освен унифицираната информационна система, там до май тази година са дублирали актове, преписки и дела и в старата система „Кодинов“, ползвана от тях до въвеждането на унифицираната система през 2011 г.

Че подобно дублиране е налице стана ясно при изслушване на тримата шефове на пловдивските прокуратури през април заради спор за щат на ай ти специалист.

По-късно от ВСС съобщиха: „Проверката е извършена в периода от 27.06.2019 г. до 05.07.2019 г. Тя е възложена в резултат на проведено изслушване в колегията на административните ръководители на Апелативна прокуратура – Пловдив, Окръжна прокуратура – Пловдив и Районна прокуратура – Пловдив, по повод щат за системен администратор. По време на изслушването е установено, че в трите прокуратури действа паралелна деловодна система, която не е елемент от УИС и е различна от нея.

Докладът от извършената проверка съдържа подробни констатации за начина на въвеждане в действие на програмните продукти, за техния обхват, за неупражняването на контрол от страна на съответните административни ръководители и за допуснатите нарушения на вътрешни актове в системата на ПРБ и на организацията на работа. Установени са нарушения по обработването и съхраняването на лични данни в спряната от експлоатация паралелна на УИС система.

Становища по доклада са представени от административните ръководители на Апелативна прокуратура – Пловдив, Окръжна прокуратура – Пловдив и Районна прокуратура – Пловдив“.

Днес Теодора Точкова питаше защо е поддържана тази паралелна деловодна система от прокуратурите от апелативния район до май тази година.

А Иван Даскалов, втори мандат апелативен прокурор, бе категоричен – за първи път през април, при изслушването във ВСС е чул становище, че използването и на старата система е незаконосъобразно и е нарушение и тогава е издал заповед за прекратяване на дублирането. „До този момент и след проверки от ВКП не съм чул от никого, че използването на тази система е проблем.  Проблемът с общата информационна система бе недобрата възможност за извличане на информация, нужна ни за статистиката. Категорично във ВКП се цнаеше, че работим и с „Кодинов“, дори ни е възлагано да извличаме данни оттам, да ги сравняваме с данните от новата система, изпращали сме ги на специалистите във ВКП, които доработваха модулите на единната система“, заяви обвинителят. Цитира и заповед на зам.-главния прокурор Мария Шишкова за създването на работна група, която да провери сигурността на централната и на „локалните“ системи, в изпълнение на която през 2018 г. и 2019 г. са докладвали за взетите мерки за сигурност.

Подчерта: „Използването беше целесъобразно, в интерес на работата, поддръжката не струваше нищо, извършваше се от компютърните специалисти на апелативната прокуратура. Прочетох, че отговорност за това носят тримата прокурори на Пловдив. Аз не съм съгласен, само аз бих могъл да издам заповед за прекратяване. Системата е локална, не работи с интернет, достъп до нея има само от трите прокуратури, няма риск за информационната сигурност“.

След нов въпрос на Точкова допълни, че освен за целите на статистиката, „Кодинов“ е използвана и за стари преписки, които „по някакви причина ги няма в общата система“. Уточни, че става дума за стари спрени досъдебни производства на окръжната и районната прокуратури, за които в единната система до днес няма информация. След май старата система е спряна, данните са в сървъра, отправено е питане до Сотир Цацаров какво да правят с тези данни – да ги унищожат или да ги съхранят на сървъра.

Тук главният инспектор Точкова обяви, че докладът от проверката и приложенията към него са от компетентността на Инспектората и предложи на кадровиците да вземат решение за тяхното изпращане.

Става дума за новите компетентности на Инспектората да е надзорник за обработването и защитата на личните данни в съдебната власт, вменени му по закон тази година.

Пламен Найденов възрази, че това инспекторско правомощие е ново, а използването на „Кодинов“ вече е спряно и институцията на Точкова не би следвало да осъществява контрол за личните данни по стари случаи. Главният инспектор отговори, че правомощието действа от 2 март.

С това дебатът приключи.

В него обаче липсваше нещо. Например никой не попита главния инспектор какви гаранции за точност на проверките в защита на личните данни може да гарантира, след като именно Инспекторатът безпрецедентно разпространи набор от чувствителни данни на съдия (Мирослава Тодорова), като пусна без заличавания нейната имуществена декларация във файл под надслов „NE SE CHISTIIIIII“. След първоначалните съобщения, че „грешката“ е случайна, дължи се на недоглеждане от служител с икономическо образование и прочее, Инспекторатът обяви, че прави проверка на скандалния случай. Дотук резултатите от тази проверка не са обявявани. А Де факто от един месец чака отговор на въпросите си по нея.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.