Последни новини
Home / Законът / Експерт: В развитите демокрации, законите се променят след сериозни анализи и изследвания, а не по конкретен повод*

Експерт: В развитите демокрации, законите се променят след сериозни анализи и изследвания, а не по конкретен повод*

Defakto.bg
Съдия Калин Калпакчиев беши онзи  член на ВСС, който инициира дисциплинарно производство срещу главния прокуро Цацаров след случая „ЦУМ-гейт“.
Персоналното законодателство винаги е проблематично и краткосрочно. Подобно явление у нас по отношение на законодателния процес – да се правят изменения и поправки ad hoc по-скоро вече е тенденция. Ако се върнем назад, можем да видим, че дори създаването на специализираните съдилища и прокуратури беше точно такова – трябваше да даде впечатление, че властта иска да се бори с корупцията и престъпността на високите етажи и използва тази обществена ярост срещу тези престъпления, за да създаде удобна за властта структури…

Това каза за БНР Екатерина Баксанова, експерт от Правната програма на Института за пазарна икономика. Тя коментира и очакваните промени в института на  предсрочното освобождаване и на съкратеното съдебно следствие, които се правят по повод  конкретни казуси:

„Има много фактори, които доведоха до сегашната ситуация, включително това, че се намираме в навечерието на местни избори, а политиците по всякакъв начин се опитват да яхнат определени теми и да използват емоциите на хората“.

Допреди няколко години предсрочното условно освобождаване е било само на една инстанция, а с предлаганите промени се предвижда процедурата да стига до върховната инстанция, изтъкна тя в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“:

То е ясно, че това предложение е свързано с конкретния казус и със случая на Джок Полфриймън. Не виждам защо е необходимо, при положение че съдебен контрол има на две инстанции, а освен това в този процес участват прокурори, които не са поискали отвод на съдебния състав. Очевидно атаката срещу състава и най-вече срещу председателя Калин Калпакчиев изглежда да е съвсем лична. Не е случайно, защото Калпакчиев беше членът на ВСС, който още при избора на Цацаров постави много въпроси, които бяха важни да се изяснят по отношение на професионалната биография на Сотир Цацаров, а след това беше този член на ВСС, който инициира дисциплинарно производство срещу него след случая „ЦУМ-гейт“. Тоест, главният прокурор изглежда, че забавя, но не забравя. Третият член на състава – съдия Магдалинчева, е безспорен авторитет сред общността, но, тъй като е дъщерята на Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, някак си остана извън радарите на медиите и политиците…“.

Именно Магдалинчева е съдията, постановила тежките присъди по делото „Наглите“ и не може да бъде упрекната в либерализъм по отношение на закона.

Eдна от  функции на ВКС е да уеднаквява практиката на съдилищата и да издава тълкувателни решения, напомни Баксанова, според която „би било безсмислено“ върховната инстанция да се занимава с предсрочното освобождаване.

„В развитие демокрации законодателният процес се случва след сериозни анализи, особено когато става въпрос за наказателно право и наказателен процес“.  Анализите винаги се опират на задълбочени криминологични изследвания, а в предлаганите сега промени криминологията по никакъв начин не е застъпена, коментира тя:

„Това е симптом на друг сериозен проблем у нас – че няма ясна визия за наказателна политика на държавата“.

„Съдиите са нещо като белите кръвни телца на демокрацията и за момента ни дават доста добър урок по това как трябва да държим, когато има брутално нарушаване на принципа на разделението на властите. Струва ми се, че все още има сила в съда, която не може да бъде пречупена –говоря за независимите съдии“.

*Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.