Последни новини
Home / Законът / Манолова: Таксата за „сградна инсталация“ провокира междусъседски войни, СОС трябва да обжалва наредбата

Манолова: Таксата за „сградна инсталация“ провокира междусъседски войни, СОС трябва да обжалва наредбата

Defakto.bg

„Столичната община незабавно трябва да обжалва новата Наредба за топлоснабдяване, най-вече в частта за определяне на такса „сградна инсталация“. Общината трябва да застане зад позицията да се определи  разумен размер на такса сградна инсталация“.

Това заяви Мая Манолова, независим кандидат за кмет на София пред жителите от бл. №256 на столичния квартал „Надежда“, с които се срещна по повод проблеми на завишените им сметки за парно.

„Хората се тревожат от приемането на новата наредба, която изцяло прехвърля отговорността на държавата и на общината за определянето на разумен размер на такса „сградна инсталация“ върху хората. Жителите на всеки блок, който използва парно, трябва да определят такса сградна инсталация, която да е между 20% и 40%, така че общата сметка да се разпределя между живеещите в блока“, категорична бе Манолова.

По думите ѝ  по този начин ще се стигне до междусъседски войни, тъй като има различие в интересите на тези, които използват парно, и тези които не използват.

„Това е бягство на Столичната община от отговорност“, заяви тя.

„Ще направя ревизия на „Топлофикация“ и всичко възможно за запушване на  пробойните в дружеството, които водят до неговото източване и до натрупването на дългове за стотици милиони, с които се натоварват сметките на гражданите“, допълни Манолова.

Тя подчерта, че „трябва да е ясно, че столична „Топлофикация“ сама ще си продава тока, ще печели от това, ще си стабилизира икономическото състояние и ръководството на дружеството коренно ще промени отношението към клиентите си, а не да се държат унизително и пренебрежително към тях“.

„Трябва да се отнасят към клиентите на „Топлофикация“ като към началници, защото това е общинско дружество“, категорична бе Манолова и допълни, че сградна инсталация трябва да се намали до толкова, че в един момент да я няма като такса.

„Ако парното е по-евтино от тока, повече хора ще ползват парно, ако отношението на служителите на „Топлофикация“ е по-добро, повече хора ще използват парно, ако спрат безобразията да дават хората на ЧСИ, който да ги натоварва с допълнителни разходи, повече хора ще използват парно“, обясни Манолова.

По-рано  тя разговаря със студенти пред Софийския университет за политиките за младите хора, залегнали в програмата й за управление на столицата. „Инвестициите трябва да бъдат насочени и към подкрепа на младите хора и тяхното развтие, затова едно от предложенията ми е бърза писта за стартъпи“, каза Мая Мнолова. Студенти се оплакаха и от липсата на улично осветление и мръсотия в междублоковите пространства.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: По случая „Гигова“ ВАдвС прие една декларация, в сайта се оказа друга – помпозна и нелепа срещу журналистите

Изненадващо научаваме, че позицията на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) срещу журналистическа публикация  за конфликт на …

Минчо Спасов призова Иван Гешев и заместници да свалят имунитета си и да докажат пред съда, че не са го клеветили

Адвокат Минчо Спасов призова главния прокурор Иван Гешев и заместниците му да свалят имунитета си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.