Последни новини
Home / Законът / Делото за „Царските конюшни“ – отложено за 11 октомври

Делото за „Царските конюшни“ – отложено за 11 октомври

Defakto.bg

Делото за „Царските конюшни” не тръгна днес и бе отложено за 11 октомври, когато ще бъдат  разпитани свидетели, съобщи  БГНЕС. Процесът е срещу областния  управител на Софийска област Веселин Пенев и лицензирания оценител на държавните имоти Юлия Цекова.

Веселин Пенев ще отговаря по две обвинения , едно е за  умишлена безстопанственост, тъй като не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество  – държавен имот (чл. 219, ал. 3 от НК).   А именно, за бюджетни средства на Софийска област и на Българската държава в размер на общо 118 439,20 лева, както и за държавен имот, в резултат на което са настъпили значителни вреди.

Второто обвинение на Пенев е, че като длъжностно лице съзнателно е  сключил три неизгодни сделки от името и за сметка на държавата.  Чрез транслация на притежаваната от държавата част от собствеността на Царските конюшни в полза на „Евротрансбилд“ ЕООД, а не чрез обособяване на реален дял със статут на частна държавна собственост, продал държавната част от недвижимите имоти по занижени цени – за сумата от общо 658 870 лв. без ДДС, при обща пазарна стойност към същата дата в размер на 10 989 000. От действията му са произлезли вреди за Българската държава в размер на 10 330 130 лв.

Обвинението  срещу Юлия Цекова е за това,  че в качеството си на лицензиран оценител е дала неверни оценки и заключения за определяне пазарната стойност на три недвижими имота в центъра на София – частна държавна собственост, възложени й от областния управител на област София. От това произтекла щета за Българската държава в размер на 10 330 130 лв., твърди прокуратурата.

Скандалът с „Царските конюшни“ избухна на 8 юли 2016 г. , когато  Корнелия Нинова и Жельо Бойчев от БСП на пресконференция в парламента оповестиха, че държавата на  безценица е продала на частна фирма т.нар. „царски конюшни“ на бул. „Дондуков“,  баш в центъра на София, на метри от паметника на Васил Левски.   Апетитният имот от 7,5 декара, който струва милиони и носи печалби за милиони, бе продаден на дружеството „Евротрансбилд“ за общо 658 870 лв.

След сигнал от левицата, прокуратурата се заинтерсува от случая, а  Министерството на регионалното развитие като представител на държавата атакува  продажбата като нищожна.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.