Последни новини
Home / Законът / Делото за „Царските конюшни“ – отложено за 11 октомври

Делото за „Царските конюшни“ – отложено за 11 октомври

Defakto.bg

Делото за „Царските конюшни” не тръгна днес и бе отложено за 11 октомври, когато ще бъдат  разпитани свидетели, съобщи  БГНЕС. Процесът е срещу областния  управител на Софийска област Веселин Пенев и лицензирания оценител на държавните имоти Юлия Цекова.

Веселин Пенев ще отговаря по две обвинения , едно е за  умишлена безстопанственост, тъй като не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество  – държавен имот (чл. 219, ал. 3 от НК).   А именно, за бюджетни средства на Софийска област и на Българската държава в размер на общо 118 439,20 лева, както и за държавен имот, в резултат на което са настъпили значителни вреди.

Второто обвинение на Пенев е, че като длъжностно лице съзнателно е  сключил три неизгодни сделки от името и за сметка на държавата.  Чрез транслация на притежаваната от държавата част от собствеността на Царските конюшни в полза на „Евротрансбилд“ ЕООД, а не чрез обособяване на реален дял със статут на частна държавна собственост, продал държавната част от недвижимите имоти по занижени цени – за сумата от общо 658 870 лв. без ДДС, при обща пазарна стойност към същата дата в размер на 10 989 000. От действията му са произлезли вреди за Българската държава в размер на 10 330 130 лв.

Обвинението  срещу Юлия Цекова е за това,  че в качеството си на лицензиран оценител е дала неверни оценки и заключения за определяне пазарната стойност на три недвижими имота в центъра на София – частна държавна собственост, възложени й от областния управител на област София. От това произтекла щета за Българската държава в размер на 10 330 130 лв., твърди прокуратурата.

Скандалът с „Царските конюшни“ избухна на 8 юли 2016 г. , когато  Корнелия Нинова и Жельо Бойчев от БСП на пресконференция в парламента оповестиха, че държавата на  безценица е продала на частна фирма т.нар. „царски конюшни“ на бул. „Дондуков“,  баш в центъра на София, на метри от паметника на Васил Левски.   Апетитният имот от 7,5 декара, който струва милиони и носи печалби за милиони, бе продаден на дружеството „Евротрансбилд“ за общо 658 870 лв.

След сигнал от левицата, прокуратурата се заинтерсува от случая, а  Министерството на регионалното развитие като представител на държавата атакува  продажбата като нищожна.

About De Fakto

Проверете също

283 кандидати са допуснати до устния изпит за 39 длъжности на „младши съдии“

283 кандидати  са допуснати до устен изпит в конкурса за 39 длъжности „младши съдия“ в …

Министерство на правосъдието предлага ключови изменения в производството по несъстоятелност

  Министерството на правосъдието предлага ключови изменения и допълнения на Търговския закон за усъвършенстване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.