Последни новини
Home / Законът / Цацаров да отхвърли искането за закриване на БХК, настоява Human Rights Watch

Цацаров да отхвърли искането за закриване на БХК, настоява Human Rights Watch

Defakto.bg

Срещу искането на ВМРО се обединиха и над 100 български интелектуалци

Реакциите срещу искането на ВМРО до главния прокурор да инициира заличаването на Българския хелзинкски комитет от държавните регистри, набират сила.

Инициативата на една от присъдружните на управлението партии е част от страстите по „Полфрийман“. Становището на председателя на БХК Красимир Кънев по делото за предсрочното освобождаване на австралиеца е изрично цитирано сред мотивите за закриването на правозащитната организация у нас.

Онзи ден и премиерът Бойко Борисов се разграничи от това искане. Реакция от прокуратурата – в едната или в другата посока – засега няма.

Над 70 български и 40 международни организации (сред които Амнести интернешънъл) се обявиха срещу искането на ВМРО.

Днес има и позиция на авторитетната международна организация за защита на човешките права Human Rights Watch (на снимката нейният председател Кенет Рот).

От БХК информират и за подписка на 101 български интелектуалци. Сред тях са Ивайло Дичев, Калин Янакиев, Красен Станчев, Деян Кюранов, Вени Марковски и ред други популярни имена.

Съобщението:

Главният прокурор да отхвърли искането на политическа партия в управляващата коалиция на България за закриване на Българския хелзинкски комитет. За това настоява най-голямата международна неправителствена организация за наблюдение на спазването на човешките права Human Rights Watch в своя позиция, публикувана на 2 октомври 2019 г. Въпросната партия има правни спорове с БХК от години заради позициите си по антидискриминационни въпроси в страната, припомня организацията.

Напълно недопустимо е една политическа партия, представена в европейско правителство, да напада уважавана правозащитна организация като Българския хелзинкски комитет. Всякакви опити за заглушаване и натиск над независими организации, легитимно работещи за защита на човешките права, противоречат на задълженията на България съгласно законите на ЕС и международното право и трябва да бъдат прекратени незабавно“, казва Хю Уилямсън, директор в HRW за Европа и Централна Азия.

На 30 септември националистическата партия ВМРО-БНД, част от управляващото правителство на министър-председателя Бойко Борисов, внесе писмо до главния прокурор на държавата Сотир Цацаров за прекратяване на регистрацията на организацията. Според писмото тя „по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските магистрати и извършва противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност“. Тази атака срещу БХК идва в разгара на развитието около случая от широк обществен интерес на австралийския гражданин Джок Полфрийман, на който организацията е предоставяла правна помощ, обобщават от HumanRightsWatch.

Политиците в България трябва да се въздържат от намеса и възпрепятстване на работата на Българския хелзинкски комитет и други правозащитни организации в България, настояват от HRW. Правителството трябва да предприеме необходимите мерки, за да изпълни международните си задължения да защитава работата на независимите организации, а властите трябва да разследват всички заплахи и атаки срещу представителите на тези организации. Институциите на Европейския съюз е редно публично да осъдят подобни атаки над легитимни организации в България, се казва още в позицията.

В офиса на БХК постоянно пристигат писма и позиции, изразяващи съпричастност от български и чуждестранни организации, дипломати и отделни личности. Сред тях са включително  „Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България и техните деца“, Международното партньорство за човешки права, европейската правозащитна коалиция JUSTICIA, гръцките организации за човешки права “Плеяди” и “Адвокати без граници” с обединена позиция от съвместната им инициатива “Мрежа за подкрепа на защитниците на човешки права” (DYYAD) и др. Юристи, практикуващи в България и чужбина, заявиха желанието си да се включат в предстоящи обучения на БХК, за да демонстрират подкрепата си и на живо.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.