Последни новини
Home / Законът / ЦИК реши, че Сидеров е нарушил добрите нрави в предаването „Референдум“, глобява го

ЦИК реши, че Сидеров е нарушил добрите нрави в предаването „Референдум“, глобява го

Defakto.bg

Централната избирателна комисия реши, че  Волен Сидеров  е нарушил изборния  кодекс, това е станало след като комисията е разгледала сигнали за поведението на лидера на „Атака“ и кандидат за кмет на София  в предаването „Референдум“ по БНТ на 1 октомври.   Решението е взето по  сигнали на СЕМ,  партия ВМРО и Ангел Джамбазки.

Според ЦИК  Сидеров е нарушил добрите нрави, честа и е засегнал на честта и достойнството на други кандидати. Предвидената от Изборния кодекс санкция е от 2500 до 5000 лева, а при повторно нарушение стига до 15 хил. лева.

В началото на злополучното предаване лидерът на Атака  и кандидат за кмет на столицата подхвана грозна свада с Юлиан Ангелов (ВМРО).  Няколко пъти в  национален ефир Сидеров обяви, че конкурентът му за кметския стол в столицата Ангел Джамбазки (ВМРО) е гей. „Мога да предложа (Ангел) Джамбазки да отиде да оглави гей парада. Той е гей“, каза той “ преди да му бъдат изключени микрофоните и да се намеси полицията.

Той нападна ВМРО, че осигурява на ДПС просперитет в управлението, както и че вицепремиерът Каракачанов,  е откраднал от българския народ 1 милиард лева и ги е предоставил на САЩ за закупуване на американските самолети  и др., все теми, които нямаха нищо общо с обявените теми в  предаването за местните избори.

Сидеров и Ангелов  размениха още обидни реплики и това попречи на нормалното протичане на дебатите и предаването като дори се наложи то да бъде прекъснато за няколко минути.

С непристойното си поведение и нападките срещу участниците в диспута, господин Сидеров е нарушил разпоредбата на чл. 183, ал. 4 ИК, по силата на който в предизборната кампания и агитационните материали кандидатите и представителите на партиите и коалициите, местните коалиции и инициативните комитети не трябва да накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите„, заявява в мотивите си ЦИК.

Нарушена е и разпоредбата на чл. 189, ал. 3 ИК, тъй като с поведението си господин Сидеров е попречил на обективното и справедливо отразяване на проявите на кандидатите и представителите на регистрираните партии и коалиции, участващи в предаването на 1 октомври 2019 г., с което е нарушено правилото за зачитане на тяхната равнопоставеност и значимост в съответствие с правилата, приети от Централната избирателна комисия, се казва още в решението на комисията.

В социалните мрежи се запазват обаче съмнения около решението в студиото да влязат служители на реда, за да изведат лидера на „Атака“.

Според говорителя на ЦИК Александър Андреев ,  преценката дали Сидеров и партия „Атака“ да бъдат канени в други предавания на националната телевизия е на БНТ.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев за отстраняването си: Работя за българските граждани, а не за българските политици, които са вредни

С кворум от 19 души беше открито заседанието на ВСС по искането  на  проф. Янаки …

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев, мъжът предизвикал катастрофа и отнел живота на две жени

Георги Семерджиев, мъжът, който на 5 юли вечерта предизвика тежка катастрофа в София и отне …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.