Последни новини
Home / Законът / В бюлетините за местните избори ще има квадратче „Не подкрепям никого“

В бюлетините за местните избори ще има квадратче „Не подкрепям никого“

Defakto.bg

Новост в бюлетините за местните избори е опцията „Не подкрепям никого“.  Това посочи говорителят на ЦИК Александър Андреев. Чрез отбелязване на това квадратче гражданите ще могат да изразят протестния си вот. Тези гласове ще бъдат отчитани като действителни и ще се показателни за избирателната активност, заяви Андреев.

Друга промяна е , че кандидатите за общински съветници се избират с трицифрени номера – започващи от 101.  Тези номера ще служат за отбелязване и отчитане на преференциите.

Образците на трите бюлетини, с които ще се гласува в София на 27 октомври бяха показани  в ЦИК.

Те са идентични с тези за останалите общини в страната, но столицата е с най-голям брой регистрирани листи за общински съветници, кандидати за кметове на общината и кандидати за районни кметове.

Близо 19 милиона бюлетини ще се отпечатат само за първия тур на изборите в цялата страна.

В бюлетините за общинските съветници има възможност за отбелязване на преференция, а конкретно бюлетината за София-град за общинските съветници ще е най-дългата и най-широката. Затова се очаква и допълнително указание за сгъване.

Няма да е достатъчно прегъването само на две, до долния ъгъл, заради тайната на вота, обясни говорителят Александър Андреев, цитиран от БНР.  ЦИК ще излезе с допълнителни пояснения по въпроса.

Говорителят на ЦИК посочи, че голобата наложена на лидера на Атака Волен Сидеров заради непристойно поведение в  предаването „Референдум“ по БНТ, ще е  между 2000 и 5000 лв.  Размерът на глобата още не е уточнен, каза Андреев.  ЦИК е получила сигнали за нарушения в социалните мрежи, но не може да наложи наказания, защото социалните мрежи не се считат за медии, посочи още говорителят на ЦИК.

About De Fakto

Проверете също

Съветът по съдебна реформа с мерки срещу дублирането на престъпления и административни нарушения

Дублирането на състави на престъпления и административни нарушения в действащото законодателство бе акцент на заседанието …

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.