Последни новини
Home / Законът / Патриотите искат да се ореже финансирането на съсловните организации на магистратите, Сидеров им забранява изобщо да се сдружават (допълнена)

Патриотите искат да се ореже финансирането на съсловните организации на магистратите, Сидеров им забранява изобщо да се сдружават (допълнена)

Defakto.bg

„Обединени патриоти“ предлагат промени в Закона за съдебната власт, чрез които професионалните организации на магистратите да се финансират само от членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, както и средства от програми и фондове на ЕС, финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкият финансов механизъм. Това съобщи депутатът Христиан Митев на брифинг в парламента, съобщи БТА.

Забранява се финансирането от държави и организации извън посочените, подчерта Митев.

И разясни инициативата патриотично: „По този начин смятаме, че, от една страна, охраняваме принципа за независимост и безпристрастност при изпълнение на задълженията на българските магистрати, от друга страна – обществения интерес, да бъдат постановявани такивасъдебни актове, които не са в угода на определена неправителствена организация или чужда държава, а да са в името на народа, както повелява българското законодателство„.

Валери Симеонов

„Предложението ни е съвсем естествено, то не е продиктувано само от последния случай с предсрочното освобождаване на един брутален убиец, то е свързано и с една порочна практика, която се установи в последните десетилетия, на която трябва да се сложи край, точка“, каза и Валери Симеонов.

Искането на патриотите идва, след като на първо четене парламентът вече гласува от ЗСВ да отпадне вмененото при предни промени задължение за магистратите да декларират членството си в съсловни организации. Тогава нуждата от подобна стъпка се оправдаваше също със „съмнения“ за зависимости. А вносителите от правната комисия не криеха, че на прицел е Съюзът на съдиите. Е, вече ни преброиха и нуждата от този текст отпадна, шегуват се сега магистрати.

Освен ССБ съсловните организации в третата власт са Асоциация на българските административни съдии, Българска съдийска асоциация, Асоциация на прокурорите и Камара на следователите. Преброяването показа, че Съюзът на съдиите е най-многоброен.

Лансираното сега предложение с лимитативно изброяване на допустимите „спонсори“ очевидно е насочено срещу финансирането на съсловните организации от фондацията „Америка за България“, смятат съдии. Напомнят, че по тази линия се финансират само спечелени проекти,  а не се раздават пари „на ръка“. Нещо повече, поставят се строги ограничения за разходването на средствата. По линия на „Америка за България“ спечелени проекти имат и от Асоцията на прокурорите, американската фондация дава пари и за възстановяване на църкви и ред други инициативи. Не е известно да е поставена извън закона, да е определена като заплаха за сигурността или нещо подобно. А тази година точно министърът на патриотите Красимир Каракачанов със зъби и нокти отстояваше договорът за новите изтребителина България да се сключи именно със САЩ.

И още – съсловните организации са финансирани и по програми например на холандското посолство. Ако парламентът гласува искането на патриотите, това също вече няма да е възможно, щото ще поставя магистратите в „зависимист от чужда държава“.

Впрочем, по закон юридическите лица с нестопанска цел би трябвало да получават и подпомагане от държавата. Не е известно такова да е имало за съсловните организации в Темида.

Волен Сидеров

Междувременно по темата е внесен още един проект – на Волен Сидеров, Павел Шопов, Явор Нотев и Станислав Станилов. Лидерът и депутатите от „Атака“ пък настояват съдебният закон изобщо да забрани на съдиите, прокурорите и следователите да образуват и членуват в професионални и неправителствени организации. (В момента те имат право да се сдружават професионално, като сдруженията им са неправителствени организации).

Практиката многократно показа, че магистратите чрез участието си в професионални и неправителствени организации често се оказват под изключителен натиск на чужди интереси“, обявяват Сидеров и сие. Без да сочат примери.

Съсловни сдружения на магистратите има в цяла Европа, но ние май само географски оставаме там. Следващата стъпка явно ще е на магистратите, особено на съдиите, изобщо да се забрани да формират собствено убеждение по делата!

Впрочем, в Турция съдийската организация бе забранена от Ердоган, а стотици съдии – вкарани в затвора.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.