Последни новини
Home / Законът / Съкратеното производство да отпадне само за умишлените убийства, настояват от ГЕРБ

Съкратеното производство да отпадне само за умишлените убийства, настояват от ГЕРБ

Defakto.bg

Пак вкарват предложението делата на Европейската прокуратура да се гледат от спецсъда

Съкратеното съдебно следствие, при което срещу признаване на фактите на обвинението и отказ от събиране на нови доказателства присъдата се намалява с 1/3, да отпадне само за случаите на умишлено причиняване на смърт.

За това настояват Анна Александрова (председател на правната комисия), Красимир Ципов и Иглика Иванова-Събева от ГЕРБ. Тримата са внесли предложение за второ четене към обединения проект за НПК. Той е на БСП, патриоти и „Воля“ и предвижда да няма съкратена процедура както при умишлените убийства, така и при нанасяне на тежки телесни повреди.

Четвъртият проект – на ГЕРБ, в който се искаше процедурата да остане за всички престъпления, но редукцията на наказанието да е с 1/5 при убийства, тежки наранявания, блудства и изнасилвания и то по преценка на съда, бе отделен, ще се обсъжда по-нататък. Затова сега управляващите „редактират“ идеите на другите за второ четене. Срокът за предложения изтича днес.

На извънреден председателски съвет миналия петък бе решено проектите за премахване на съкратеното производство да се гледат приоритетно и да бъдат окончателно приети до изборната ваканция на НС, която започва на 16 октомври. Поводът за избързването станаха протестите на жителите на с.Сотиря.

Александрова, Ципов и Иванова-Събева вкарват за второ четене и други свои предложения. Така те настояват в НПК да се запише и че делата от компетентност на Европейската прокуратура са подсъдни на специализирания наказателен съд. Както е известно, новата прокуратура на ЕС още не е създадена, но тя ще се занимава с финансови престъпления срещу общността. При дебата в правна комисия за първо четене Крум Зарков (БСП) заяви, че предложението за спецподсъдността и на тези казуси е твърде прибързано.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.