Последни новини
Home / Законът / 102-ма интелектуалци с отворено писмо: В защита на правовата държава, независимия съд и неприкосновеността на българските съдии

102-ма интелектуалци с отворено писмо: В защита на правовата държава, независимия съд и неприкосновеността на българските съдии

Defakto.bg

В отворено писмо 102-ма преподаватели от СУ, Пловдивския университет, Нов български университет, УНСС, учени от БАН, издатели, художници, писатели, социолози се обявиха в защита на правовата държава и независимия съд.

В подписката, отворена за присъединяване, са имената на Захари Карабашлиев, проф.Светослав Кокалов, проф.Нели Огнянова, проф.Ивайло Дичев и много други.

Повод за обръщението им e случващото се по „Полфрийман“, истеричната кампания и неприкритите заплахи срещу съдиите, постановили предсрочното освобождаване на австралиеца, тревогата за демокрацията и правовия ред.

Обръщението на интелектуалците идва след обръщението на вече над 300 съдии към гражданите, в което магистратите предупредиха: Заплахите и обругаването превръщат правосъдието във фасада.

На 7 октомври по казуса „Полфрийман“ ще заседава ВКС. Делото е заради искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на производството и отмяна на влязлото в сила определение за предсрочното освобождаване на чужденеца. Макар че тези производства в момента не подлежат на възобновяване, според практиката и на самия ВКС.

Външният министър на Австралия Марис Пейн заподозря „неюридически съображения“ зад отказа на българските власти да изпълнят решението на съда.

Що се отнася до искане на защитата на самия Полфрийман за възобновяване на наказателния процес срещу него, за което усилно се пише в последните дни, в момента такова валидно искане няма, установи проверка на Де факто. Адвокат Калин Ангелов е отправил искането до прокуратурата да инициира възобновяване през лятото и е получил отказ оттам.

ОТВОРЕНО ПИСМО „В защита на правовата държава“

В дните след произнасянето на Софийския апелативен съд по казуса на австралийския гражданин Джок Полфрийман сме свидетели на грубо погазване независимостта на съда, равенството на гражданите пред закона и върховенството на правото.

Като обществено ангажирани граждани изразяваме своята тревога от очернящата български съдии кампания, от публичните издевателства и заплахи за саморазправа с тях  само заради това, че и в този случай са приложили действащото българско законодателство. Още по-тревожно за нас е, че в серията от действия на обругаване на съдиите се включват влиятелни  медии, политически лица, заемащи висши държавни длъжности и дори държавното обвинение. Изключително притеснително е и това, че тези действия не са изолиран случай. Те се вписват в една все по-ясна тенденция на системно нарушаване  редица елементи на Българската конституционна уредба, на правото на ЕС и Европейската конвенция за правата на човека, които имат определящо значение за съществуването на правова държава и демокрацията в България.

Обръщаме се с апел към всички български граждани, които споделят ценностите на демократичната правова държава и искат да живеят в свободно общество с ефективна защита на основните права, в което никой не може да упражнява произволна власт, да заемат активна позиция и да защитят независимостта на съда и върховенство на правото в България. Намираме се в критичен момент, в който са заплашени развитието на страната ни като свободно общество и принадлежността ни към голямото семейство на европейските демокрации. Въпрос на граждански дълг и отговорност към поколенията преди и след нас е да защитим най-голямото достижение в съвременното развитие на страната ни – изграждането на правова и демократична държава, част от Европейския съюз и Свободния свят. Вярваме, че активната позиция на гражданското общество е от решаващо значение, за да бъдат спасени достиженията на изминалите 30 години демократична еволюция и да остане България истинска част от Европа.

С подписа си под това писмо заявяваме подкрепа за независимостта на българския съд и  неприкосновеността на българските съдии. Призоваваме всички свободни хора да се присъединят към нас и да ги подкрепят в този момент на изпитание!

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.