Последни новини
Home / Законът / Президентът разговаря с председателя на КС на Австрия за ползите от въвеждане на индивидуална конституционна жалба

Президентът разговаря с председателя на КС на Австрия за ползите от въвеждане на индивидуална конституционна жалба

Defakto.bg

 

Резултатите и предизвикателствата, свързани с правото на индивидуална конституционна жалба са  обсъдили държавният глава Румен Радев с председателя на Конституционния съд на Австрия проф. д-р Кристоф Грабенвартер.   Двамата са разговоряли във Виена,  където българският държавен глава е на официално посещение по покана на своя австрийски колега Александър Ван дер Белен.

Напоследък президентът поставя настойчиво въпроса за въвеждане на индивидуалната конституционна жалба, която разширява кръга на субектите, които могат да се обръщат към Конституционния съд,  дискусия, която се води  безрезултатно у нас вече близо 20 години.

В момента българските граждани нямат право на такава жалба. Конституционният съд действува по инициатива най-малко на една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор. Някои спорове могат да се повдигат и от общинските съвети. Омбудсманът може да сезира Конституционния съд  противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите.

Според държавният глава обаче българските институции трябва  да работят за реално овластяване на гражданите, включително и с изрично предоставяне на правото на индивидуална конституционна жалба.

Президентът е запознал българската общност в Австрия с идеята си за въвеждане на индивидуална конституционна жалба в България, което по думите му ще допринесе за необратимостта на демократичните процеси у нас.  „Австрия е родината на конституционния съд и мисля, че реализирането на тази идея е важно за създаването на по-организирано и силно гражданско общество и в България“, смята  държавният глава.

Със срещата с проф. д-р Кристоф Грабенвартер приключи и официалното посещение на българския държавен глава в Република Австрия.

 

About De Fakto

Проверете също

Търговец, доведен до фалит, осъди Народното събрание, ВАС и НАП за съществено нарушение на правото на ЕС

Народното събрание, Върховният административен съд и НАП са осъдени  да заплатят солидарно на бившия търговец …

Съдия Васил Петров: Издръжка на дете в брачен договор,  допустимо определяне и ред за присъждане*

Д-р Васил Петров,  съдия в Софийския районен съд   1.Увод Семейният кодекс от 2009 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.